Ansamblul Anton Pann readuce la viață povestea misterioasei Ada Kaleh

Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, sub patronajul Ambasadei Turciei la București, lansează Ada Kaleh Mon Amourun proiect cultural complex menit să readucă la viață prin muzică, povești și imagini memoria insulei dispărute a Dunării – Ada Kaleh.

  • Toate acțiunile incluse în proiect sunt concepute cu un grad mare de interactivitate, astfel încât amintirile insulei să prindă viață, iar publicul să redescopere cum se desfășura traiul pe Ada Kaleh, ce secrete ascundea aceasta în cele patru tuneluri, cum se distrau copiii sau cum se nășteau poveștile de iubire aici.

Ambasadorul Republicii Turcia la București E.S. doamna Füsun Aramaz, prezentă la evenimentul de lansare, a amintit de legătura profundă dintre comunitatea turcă și cea românească:

”Prima mea întâlnire cu insula Ada Kaleh a fost în perioada în care am fost consul general al Turciei la Constanța între 2010 și 2013. La acea vreme a avut loc o expoziție de fotografii cu imagini de pe insulă dar și câteva obiecte ale locuitorilor. Am fost impresionată de povești, de tradițiile de pe insulă și mi-am dorit să fiu implicată și în alt proiect pe viitor. Sunt recunoscătoare Asociației Anton Pann pentru aducerea la viață a acestui proiect și pentru întregul efort depus.

Astăzi, Turcia și România au relații exemplare, avem o istorie comună și parteneriate în toate domeniile. Unul dintre pilonii de legătură dintre cele două țări este zona culturală și anume legăturile interumane dintre comunități.

Oamenii care au locuit pe insulă au plecat din Ada Kaleh, mulți ajungând în Turcia. Chiar și în ziua de azi ei păstrează vie amintirea acestei insule.”

Proiectul Ada Kaleh Mon Amour a demarat în anul 2014, când membri ai Ansamblului Anton Pann și ai Asociației cu același nume au luat legătura cu insulari care le-au împărtășit amintirile din locul rămas în sufletele lor ca fiind „acasă”.

Aceste povești de viață recuperate au fost fermentul dorinței de a readuce în conștiința publicului din România istoria aceste insulei atât de speciale și aroma orientului „de la noi de-acasă”.  Pentru a crea acest proiect, echipa Anton Pann a colaborat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”,  Institutul de Etnografue și Folclor „Constantin Brăiloiu” al  Academiei Române, s-au făcut cercetări amănunțite în Arhivele Naționale și s-au recuperat amintiri prin ore lungi de dialog cu ultimii insulari.

Astfel, proiectul Ada Kaleh Mon Amour ajunge să exploreze prin muzică sonoritățile fertile și pline de culoare din acest bogat și fascinant spațiu oriental dispărut. Din fragmentele de memorie recuperate renaște povestea misterioasei insule Ada Kaleh, a cărei unicitate a fascinat de-a lungul timpului scriitori și cineaști deopotrivă, constituind tema perfectă pentru o imersiune exotică într-o lume dispărută. Prin intermediul muzicii, al proiecțiilor video, al expoziției și al rememorărilor, publicul va porni într-o minunată călătorie imaginară pe spectaculoasa insulă dispărută Ada Kaleh.

  • Ada Kaleh a fost o insulă pe Dunăre, în apropiere de Orșova, care a dispărut complet în anul 1970, fiind acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I.
Foto: historia.ro

În Ada Kaleh Mon Amour, publicul intră în contact direct cu poveștile foștilor insulari, află date istorice, precum când a fost clădită cetatea, cum a ajuns să fie insula un teritoriu scutit de impozite și cu conducere proprie, cum era alcătuită comunitatea și multe alte aspecte din viața de zi cu zi a locuitorilor.

La toate acestea se adaugă recrearea atmosferei de pe insulă printr-un spectacol unic susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann și invitații săi, spectacol ce va conține o selecție de melodii ce se cântau pe Ada Kaleh. Este o muzică plină de culoare și parfum, prin intermediul căreia muzicienii vor reconstitui atmosfera de pe insulă, iar invitații lor vor aduce o altfel de emoție prin rememorarea momentelor trăite pe insula plină de mistere.

Sub coordonarea lui Constantin Răileanu (dirijor și orchestrator, voce, percuție, daire, kanun), vor dărui publicului poveștile insulei Ada Kaleh muzicienii Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel), Ghassan Bouz (bendir, darbuka, riq) ne vor înlesni cunoașterea frumoasei Ada Kaleh. Lor li se alătură invitata specială Mehtap Demir (voce). Misterul poveștii va fi completat de proiecțiile video pregătite de Oana Răileanu, prezentarea domnului Claudiu Turcitu și rememorările insularilor Pervin Halimoğlu, Turhan Șemsi.

Program:

  • Drobeta-Turnu Severin: sâmbătă, 10 septembrie și duminică, 11 septembrie, de la ora 13.00, în Muzeul Regiunii Porțile de Fier
  • Constanța: sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 15.00 și duminică, 18 septembrie, de la ora 20.00, în Biblioteca Județeană I.N.Roman
  • București: vineri, 23 septembrie, de la ora 19.00, la Opera Națională Română și sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati