ANSVA a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, transmite Agerpres. Acestea au vizat carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria, scrie economedia.ro.

“Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Acesta a subliniat că în ceea ce priveşte produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori. “Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem”, a transmis vicepreşedintele Autorităţii, adăugând că a crescut numărul controalelor oriunde a existat un semnal de îngrijorare.

El a menţionat că Programul Naţional Strategic va fi modificat în sensul relaxării controalelor în zonele unde în ultimii ani nu au fost alerte alimentare, dar vor fi intensificate pe segmentele unde s-au înmulţit aceste alerte.

“Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creşte frecvenţa controalelor, iar dincolo o vom scădea, în aşa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârşitul anului şi va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm şi să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât şi pe cea a controlului oficial şi nu în ultimul rând să digitalizăm”, a spus Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie, sistemul rapid de alertă a fost separat în două platforme, una pentru produsele care prezintă un risc ridicat (SRAAF) şi necesită acţionare imediată şi una administrativă pentru produsele care nu prezintă acest risc (Asistenţa şi Cooperare Administrativa – AAC), iar rezultatele au început să se vadă, în condiţiile în care numai în ultimele perioadă au fost retrase de pe piaţă 100 de tone de carne de pasăre contaminată cu salmonella.

“Suntem extrem, extrem de îngrijoraţi, o îngrijorare care nu a mai fost de câţiva ani pe ceea ce înseamnă carnea de pasăre. Avem două depozite în România la care am aplicat şi altfel de măsuri pentru că am constatat apariţia consecutivă într-o săptămână a 2-3-4 loturi de carne cu salmonella, cu cele două serotipuri. Ne ducem la 100 de tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă şi îngrijorarea noastră este că sute de kilograme au ajuns în frigiderele şi congelatoarele românilor. Am dispus imediat măsuri de retragere şi rechemare de la consumatori. Încercăm să informăm consumatorul despre tipul produsului, lotul, elementele de indentificare, astfel încât aceştia să îl poată returna magazinului, dar cel mai important sfat către consumatori atunci când gătesc carnea de pui este să fie tratat termic la peste 70 grade câteva minute, pentru că această bacterie se distruge. Este important să achiziţionăm carnea de pasăre din locuri autorizate sau de la producătorii locali pe care îi cunoaştem. Noi am notificat colegii polonezi să identifice şi să elimine cauza, care poate fi la ferme, pe o problemă de igienă, sau de contaminare la abator, în depozit, dar şi în timpul transportului”, a explicat oficialul ANSVSA.

El a cerut public lanţurilor de supermarket-uri din România să îşi selecteze atent furnizorii şi să se asigure că pun pe piaţă produse sigure, pentru că altfel riscă sancţiuni drastice inclusiv suspendarea activităţii pe o perioadă de şase luni dacă tergiversează anunţarea consumatorilor.

Vicepreşedintele Autorităţii, responsabil pe zona de siguranţă alimentară, a mai spus că pe parcursul acestui an au fost opt notificări de produse contaminate cu Listeria monocytigenes, una dintre cele mai periculoase bacterii, fiind retrase de pe piaţă şapte tone de astfel de produse.

O altă mare problemă a serviciilor veterinare din România o reprezintă importurile de legume şi fructe din Turcia, de unde vin cele mai multe produse contaminate cu pesticide.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati