Antonel Tănase, Forța Dreptei București: Jaful făcut în cele 194 de companii din subordinea Guvernului poate frâna intrarea României în OCDE și ratarea tranșei nr. 3 din PNRR!

Antonel Tănase, liderul Forța Dreptei București, afirmă că jaful făcut în cele 194 de companii din subordinea Guvernului poate frâna intrarea României în OCDE și ratarea tranșei nr. 3 din PNRR!
  • ”Jaful făcut în cele 194 de companii din subordinea Guvernului poate frâna intrarea României în OCDE și ratarea tranșei nr. 3 din PNRR! Cifrele sunt dezastruoase: Profitul companiilor controlate de Guvern a coborât cu 30% în primul trimestru din acest an, iar cheltuielile cu salariile au urcat cu 20%.

Guvernul continuă să numească oameni în funcții cheie în aceste companii doar cu un singur scop: să mufeze la banul public clientela de partid. Guvernul a înființat anul trecut o Agenție de Monitorizare a Companiilor de stat, care și-a început deja activitatea. Doar că nu face ce trebuie să facă.

Oare, în afară de a lua salarii „babane” – ce face cu adevărat pentru a crește performanța companiilor de stat? Oare ce personal a angajat acolo? Din informațiile publice știm că sunt angajați oameni care nu au nicio legătură cu domeniul sau cu economia reală.

Din totalul întreprinderilor publice controlate de la nivel central, doar la 25 s-a finalizat procedura de selecție pentru Consiliile de Administrație, la restul, CA-urile sunt formate din administratori provizorii. Adică, clientela de partid controlată din Kiseleff sau Modrogan. Și sunt companii strategice ale căror CA-uri sunt populate cu mandatari provizorii incompetenți.

Neaplicarea principiilor de guvernanță în companii de stat va duce inevitabil la întârzierea tranșei 3 din PNRR.

Toate jaloanele ce țin de guvernarea corporativă sunt în prezent ratate:

• Reducerea cu 50 % a numirilor interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat centrale (Număr secvențial: 442) – termen T4 2023;
• Reducerea cu 10 % a numirilor interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat centrale (Număr secvențial: 444) – termen T4 2023;
• Selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători (Număr secvențial: 79) – termen T4 2022;
  • Dacă am fi avut un Guvern responsabil, avea grijă de banii publici și făcea din aceste companii adevărate bijuterii care ar fi muncit în folosul oamenilor.

Așa, ele au devenit o „vacă de muls” pentru PSD și PNL, care încurcă buzunarul lor cu cel al statului”, spune Antonel Tănase.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati