Antonel Tănase, Forța Dreptei: România trebuie să se mai educe cu privire la respect și protecție în ceea ce privește victimele abuzurilor domestice

Antonel Tănase, deputat Forța Dreptei, este de părere că gradul de civilizație al unei țări se măsoară în programele de ajutorare pentru cei aflați în nevoie. În acest context, el precizează că la capitolul susținerea victimelor violenței domestice am evoluat, ”însă nu suficient.”

Grupul independent GREVIO al Consiliului Europei constată, în primul său raport despre România, că s-au făcut paşi pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, însă în unele privinţe mai sunt necesare progrese, explică parlamentarul într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, printre pașii importanți se numără mai multe modificări ale legislaţiei privind violenţa domestică şi o strategie naţională pe perioada 2018-2021 pentru promovarea şanselor şi tratamentelor egale pentru femei şi bărbaţi şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei. Legea violenţei domestice conţine o definiţie largă a acestui fenomen, inclusiv definiția și definirea violenței informatice, și prevede un mecanism solid de protecţie a victimelor.

Printre minusurile notate în acest raport sunt specificate mecanismele judiciare penale pentru combaterea violenţei sexuale, mult sub-raportată, care se confruntă cu neajunsuri grave. Definiţia violului în Codul Penal nu este conformă cu Convenţia de la Istanbul şi trebuie modificată pentru a include pe deplin noţiunea de lipsă de consimţământ.

”România trebuie să se mai educe cu privire la respect și protecție în ceea ce privește victimele abuzurilor domestice”

De asemenea, nu avem distribuite corespunzător, din punct de vedere geografic, centre complet funcţionale de raportare a crizelor legate de violuri sau violenţe sexuale.

”România trebuie să se mai educe cu privire la respect și protecție în ceea ce privește victimele abuzurilor domestice. Trebuie să facem eforturi mai mari pentru a colecta mărturii și date despre violenţa împotriva femeilor, pentru instruirea sistematică a profesioniştilor care acordă asistenţă victimelor şi pentru ameliorarea reacţiei autorităţilor poliţieneşti şi judiciare la toate formele de violenţă împotriva femeilor”, spune deputatul.

Antonel Tănase mai afirmă că țara noastră are nevoie ca judecătorii, procurorii şi forțele de ordine să fie instruite cu sensibilitate la gen, pentru a garanta că toți abuzatorii sunt anchetați, urmăriți penal şi pedepsiți în toate cazurile de sex fără consimţământ, adică în toate cazurile de viol.

”Raportul recomandă autorităţilor române să amelioreze urmărirea penală a căsătoriilor forţate şi a hărţuirii sexuale şi să se asigure că la acordarea dreptului la vizite sunt luate în considerare incidentele de violenţă domestică”, completează parlamentarul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati