Muzeul Naţional de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa” organizează în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte București expoziţia temporară „ANTROPART – expoziţie de Artă textilă”. Aceasta va fi deschisă în perioada 10 februarie – 13 martie 2022, la sediul Muzeului din Şoseaua Kiseleff nr. 1.
Corpul uman a fost subiect de interes și de studiu din cele mai ȋndepărtate timpuri până ȋn zilele noastre, atât pentru artiști, cât și pentru oamenii de știinţă. Marii maeștri ai Greciei Antice și mai apoi cei ai Renașterii s-au ȋntrecut în găsirea modelului ideal de frumuseţe umană, prezent în operele sculpturale, pictură, grafică sau desen. Reprezentarea proporţiilor perfecte ale corpului uman a fost dintotdeuna problema esenţială a artiștilor tuturor timpurilor. Ȋnceputul secolului XX revoluţionează lumea artei prin lucrarea „Domnișoarele din Avignon” realizată de artistul spaniol Pablo Picasso, anunţând astfel, lansarea unui noi mișcări artistice, Cubismul. Pornind de aici, studiul și interpretarea corpului uman a cunoscut modalităţi de abordare și o libertate de expresie plastică nemaiîntâlnită până atunci.
Expoziţia ANTROPART prezentă pe simezele Muzeului Naţional de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa” aduce ȋn discuţie tema autoportretului având ca bază de gândire și reprezentare a suprafeţei plastice, principiile Artei optice (Op art) – arta iluziilor vizuale. Lucrările invită publicul la o nouă experienţă vizuală și senzorială, ȋn care sunt puse ȋn mișcare mecanisme ale percepţiei vizuale care demonstrează că o imagine artistică aparent statică dobândește valenţe dinamice ȋn ochii și mintea privitorului. Lucrările prezente pe simeze captează atenţia prin prospeţimea contrastelor cromatice, inventivitatea ruperilor de ritm a formelor care construiesc suprafeţele, ȋndrăzneală ȋn rezolvarea problemelor compoziţionale. Panourile decorative care compun spaţiul expoziţional sunt realizate ȋn tehnici convenţionale și neconvenţionale specifice Artei imprimeurilor și mediului textil contemporan.
ANTROPART este un omagiu adus omului ȋntr-o perioadă ȋn care nevoia de redefinire a identităţii și nevoia găsirii echilibrului ȋn frumos pot reprezenta șansa unui viitor mai bun.