Apa geotermală ar putea încălzi Bucureștiul. În câți ani ar putea ajunge în casele oamenilor

1
53
Imagine de Martin Slavoljubovski de la Pixabay

În 3-4 ani, Capitala ar putea fi încălzită cu apă fierbinte extrasă din subteran. Responsabilii vor face un studiu pentru explotarea energiei geotermale, o resursă importantă prea puțin folosită, conform stirileprotv.ro.

Apa ar urma să ajungă în casele bucureștenilor prin rețeaua de conducte deja existentă. Această metodă va reduce mult poluarea Bucureștiului, dar și facturile la încălzire.

Directorul ELCEN a semnat un acord la Washington pentru un studiu care va fi făcut de experți americani. Curând vom afla cum pot ajuta apele geotermale la încălzirea Bucureștiului.

Studiul va arăta și unde se vor putea face foraje, pentru a folosi energia geotermală. Ceea ce se știe momentan este că sunt resurse consistente de ape geotermale, în special în nordul Bucureștiului, dar ar fi și în restul orașului în subteran.

Apa caldă extrasă, ar urma să fie introdusă în sistemul centralizat de încălzire, adică va circula prin aceleași conducte. O problemă va fi însă temperatura apei din subteran.

Facturile ar putea fi mai mici

Dacă în zona de nord, aceasta are în jur de 70 de grade, în restul orașului, ar coborî până la aproximativ 50 de grade, ceea ce înseamnă că ar mai fi nevoie să fie încălzită ulterior.

Pe lângă o reducere a poluării, și facturile bucureștenilor racordați la sistemul centralizat ar putea fi mai mici, pentru că energia geotermală ar ajuta la reducerea consumului de gaz.

Claudiu Crețu, director ELCEN: „Am putea să avem o abordare hidridă, adică să începem să folosim și geotermal. Putem începe cu un proiect pilot să vedem cât funcționează și am putea avea un aport de energie geotermală, implicit și costuri mai mici în energia termică. În 3-4 ani am putea să vedem geotermal în București”.

Orașul Beiuș este deja încălzit cu apă geotermală, iar un proiect similar este și la Oradea. De altfel, România deține o treime din izvoarele termale și minerale din Europa.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.