Apa Nova anunță că a crescut consumul de apă din Capitală față de anul trecut

În această vară, bucureștenii au consumat cu aproape 10% mai multă apă decât vara trecută, transmite Apa Nova, furnizorul de apă al Capitalei, la solicitarea Buletin de București. În același timp, compania dă asigurări că „dispune de toate mijloacele necesare”, astfel încât să nu se ajungă la raționalizarea apei.

Mai exact, consumul de apă din perioada 1 iunie – 15 iulie a crescut cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului 2023.

De asemenea, pe timpul verii, consumul zilnic de apă înregistrat o creștere medie zilnică de 10,45% față de restul acestui an.

Resursele de apă din sudul țării, în pericol

Recent, Ministrul Mediului a declarat că resursele de apă ale României, în special în partea sudică a țării, sunt în pericol, potrivit News.ro, transmite Buletin de Bucuresti.

„Există un risc însemnat, mai mare decât în alte zone ale României, să pierdem şi resursele de apă. Asta afectează şi populaţia, pentru că se alimentează cu apă potabilă din rezervele de apă”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Apa de la robinetele bucureștenilor provine din râurile Dâmbovița și Argeș. În contextul zilelor caniculare și, implicit, a consumului de apă crescut din ultima perioadă, reporterii Buletin de București au întrebat dacă există posibilitatea raționalizării apei, măsură aplicată deja în alte zone ale țării.

Drept răspuns, Apa Nova transmite că „seceta nu a afectat asigurarea serviciilor de alimentare cu apă pentru Capitală.

Compania explică cum „gestionarea volumelor de apă necesare atât procesului de potabilizare, cât și altor folosințe se realizează prin lacurile de acumulare din amonte de prizele de captare Brezoaele, respectiv Crivina.”

Gradul de umplere pentru aceste lacuri este gestionat de Administrația Naționale Apele Române (ANAR), care „nu a anunțat reduceri de debite care să conducă la dificultăți pentru asigurarea necesarului de apă pentru Municipiul București”, până la acest moment.

În cazul în care implementarea unor restricții în bazinul hidrografic Argeș-Vedea va fi necesară, „restricțiile se vor aplica gradual, conform reglementărilor legale, prin limitarea celorlalte folosințe și, numai în ultima etapă, prin introducerea de restricții intermitente în alimentarea cu apă a populaţiei”, adaugă reprezentanții Apa Nova București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati