Apa Nova răspunde de apa potabilă și canalizarea Bucureștiului până în 2037

Consiliul General a decis miercuri, cu 30 de voturi pentru, să prelungească până în 2037 perioada în care de furnizarea apei potabile și de sistemul de canalizare din București se va ocupa societatea Apa Nova.

„Noul act adițional, prin care contractul de concesiune dintre PMB și Apă Nova este prelungit cu 12 ani, aduce Bucureștiului fonduri private în valoare de aproximativ 368 milioane euro. Subliniez că tariful perceput populației NU se modifică!

Fondurile vor fi utilizate pentru investiții care presupun lucrări de reabilitare/extindere pe aproximativ 1.900 de străzi, (682 km de rețea de apă și canal), dar și pentru acoperirea costurilor de operare și pentru compensarea unor costuri suplimentare. Astfel, pentru recuperarea investiției, se prelungește contractul de concesiune cu Apă Nova Bucureșți S.A. până în 2037”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a explicat că „documentul prevede că Apă Nova să realizeze un nou program de investiții obligatoriu în sistemul de alimentare cu apă și canalizare (valoare aprox. 231 de milioane de euro), pe lângă finalizarea actualului program investițional (plus
operarea și compensarea unor costuri suplimentare) pe care îl desfășoară în prezent (estimat la 137 milioane de euro).

• Noul Program Investițional Obligatoriu va cuprinde investițiile prioritare dintre cele aprobate în Master planul existent în domeniu, cum sunt, de exemplu, cele din zona centrală a orașului (Tineretului – Văcăreșți, Centrul Istoric-Cartierul Evreiesc), cât și cele din zone aflate în plină dezvoltare urbană (Odăi-Bucureșți-Ploiești-Sisești, Lacul Morii, Giulești – Sârbii, Prelungirea Ghencea, zona Militari, etc.).

• Prin aceste investiții se va reduce riscul de inundații în Capitală, se vor extinde rețelele de apă și canalizare și va crește siguranța sistemului de alimentare cu apă în caz de Situații de
Urgență.

• Prelungirea este necesară în contextul actual al pandemiei, în care fondurile europene, naționale și locale sunt relocate către acele sectoare grav afectate.

În ciuda acestui faptului că bugetul municipal, deja diminuat semnificativ, este grevat de sarcini financiare suplimentare, Primăria Capitalei are obligația de a asigura continuitatea la nivel cât mai ridicat a tuturor serviciilor publice prioritare, cum este cel de apă și canal.

• În plus, Bucureștiul este în plină expansiune, fapt care face necesară extinderea rețelelor de utilități în pas cu dezvoltarea imobiliară. Master Planul pentru serviciul de apă și canal aprobat anul trecut a estimat un necesar de investiții care se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de Euro în următorii 30 de ani.

Reamintim faptul că municipalitatea a investit aprox. 510 milioane de euro în serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, în ultimii douăzeci de ani, iar operatorul Apă Nova Bucureșți S.A, a investit, la rândul său o sumă de aproximativ 533 milioane de euro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati