Apa potabilă din Voluntari, la un pas să fie restricționată din cauza datoriilor.

0
256
Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Euro Apavol, compania municipală din Voluntari care se ocupă cu gestiunea apei în orașul condus de Florentin Pandele, a acumulat datorii de milioane de lei față de Apa Nova București, compania de la care cumpără apa pentru locuitorii orașului. La finalul lunii noiembrie, compania de apă din Capitală a trimis o notificare Primăriei Voluntari prin care a anunțat că va opri alimentarea cu apă dacă datoria nu va fi achitată. Pe 5 noiembrie, administrația din Voluntari a primit de la Consiliul Județean Ilfov trei milioane de lei, după ce cu câteva zile în urmă, pe 29 noiembrie, a primit din Fondul de Rezervă al Guvernului 2,8 milioane de lei pentru a plăti către Apa Nova București banii datorați, potrivit Buletin de Bucuresti.

Euro Apavol are datorii față de Apa Nova București încă din anul 2015. De-a lungul ultimilor ani restanțele s-au adunat și au ajuns la aproximativ șase milioane de lei, o datorie istorică pentru orașul condus de Florentin Pandele.

Primăria din Voluntari are un buget care ajunge la aproape 300 de milioane de lei și este mai mare decât cel al Consiliului Județean Ilfov. Totuși, pe 4 decembrie, Consiliul Județean Ilfov a organizat o ședință fulger prin care consilierii județeni au votat acordarea unui sprijin financiar de trei milioane de lei pentru Primăria Voluntari, bani care trebuie folosiți pentru plata datoriei către Apa Nova București.

În sprijinul Primăriei conduse de Florentin Pandele a venit și Guvernul României, are printr-o hotărâre de guvern a suplimentat bugetul Primăriei Voluntari cu nu mai puțin de 2,8 milioane de lei.

De asemenea, Gabriel Cărbunaru, consilier județean și membru în comisia de finanțe și bugete a Consiliului Județean Ilfov a anunțat că Apa Nova București a transmis pe 29 noiembrie și o adresă prin care anunța administrația din Voluntari că, începând cu 4 decembrie apa potabilă ar urma să fie restricționată pe timpul zilei.

De asemenea, începând cu data de 04.12.2023, ANB va limita livrarea apei potabile către Debitoare, într-o primă fază, conform următorului program: – luni-vineri (inclusiv): livrarea apei potabile va fi restricționată în intervalul 09.00-18.00; – sâmbătă-duminică: livrarea pei nu va fi restricționată“, spune Cărbunaru.

 

„Bișnița” apei potabile

Pe 1 iulie 2023, Euro Apavol S.A. a ajustat tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare pentru întreaga arie de acoperire. Astfel, apa potabilă este taxată cu 6,48 lei/mc iar canalizarea cu 4,34 lei/mc inclusiv TVA, în total 10.82 lei/mc.

Asta înseamnă o creștere cu 44% fața de penultima majorare din aprilie 2022 când apa potabilă era taxată cu 4,89 lei/mc iar canalizarea cu 2,61 lei/mc inclusiv TVA.

Prin comparație, tarifele percepute de Apa Nova Bucureşti, atât pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă, cât şi pentru cel de canalizare sunt de 5,5 lei, respectiv 2,9 lei inclusiv TVA, total 8,4 lei per metru.

Din anul 2000, prin votul Consiliului General al Capitalei, are sub concesiune rețeaua de apa-canal a Capitalei. Municipiul București și Apa Nova au semnat, în data de 06.08.2020, un nou act adițional care prevede prelungirea Contractului de Concesiune cu 12 ani, până în anul 2037.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.