Apele Române, verificări în urma cutremurelor din Gorj: Barajele din administrare funcţionează în parametri optrimi / Lacul Morii din Bucureşti a avut ”o comportare normală”

Reprezentanţii Administraţiei Apele Române afirmă că au fost făcute verificări în urma cutremurelor din judeţul Gorj, iar barajele din administrare funcţionează în parametri optrimi şi în condiţii de siguranţă. Totodată, Lacul Morii din Bucureşti a avut ”o comportare normală”, arată aceştia.

”Având în vedere fenomenele seismice recente de la noi din ţară, toate barajele din administrare funcţionează în parametri optimi şi în condiţii de siguranţă. În urma mişcărilor seismice provocate de cutremurele cu epicentrul în zona oraşului Târgu Jiu, la barajele (de categorie B) aflate în administrarea Apele Române Jiu nu s-au înregistrat probleme sau efecte care să pună în pericol siguranţa în exploatare a acestora”, a transmis, marţi, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, au fost făcute verificări la barajele: Valea de Peşti, Rovinari, Işalniţa şi Fântânele, verificări în cadrul cărora s-a urmărit modul de comportare al barajelor şi al echipamentelor hidromecanice, s-au inspectat barajul şi uvrajele aferente, s-au executat manevre la baraje şi s-au măsurat debitele de infiltraţii, acestea fiind în concordanţă cu regulamentul de exploatare aprobat (după caz) şi s-a verificat sistemul de alarmare.

De asemenea, reprezentanţii ANAR precizează că în Bucureşti, Lacul Morii a avut ”o comportare normală”, cutremurele din Gorj nefiind resimţite în amplasamentul lucrării.

Barajul Valea de Peşti

”În cadrul inspecţiei vizuale a şefului de formaţie şi a responsabilului UCC al SHI Petroşani s-au inspectat coronamentul barajului, paramentul amonte şi aval, casa vanelor, casa puţului, echipamentul hidromecanic şi debitul de infiltraţii de la drenuri, constatându-se că nu s-au produs modificări privind funcţionarea în siguranţă a barajului. S-au executat manevre cu vana golirii de fund şi vana conductei de alimentare cu apă a staţiei de tratare, s-au măsurat debitele de infiltraţii care s-au încadrat în limitele admise, s-a verificat sistemul de alarmare prin pornirea sirenei aflată la casa puţului”, a arătat ANAR.

Barajul de priză Rovinari

Potrivit sursei citate, în cadrul inspecţiei vizuale a şefului de formaţie priză şi a responsabilului UCC al SGA Gorj s-au inspectat coronamentul barajului, cele 5 stavile din câmpul deversant, starea echipamentului hidromecanic de ridicare a stavilelor, tabloul de comandă şi instalaţiile electrice, precum şi digurile de contur amonte şi aval de priza de barare. Totodată, s-a ridicat şi coborât una dintre stavile, s-a verificat sistemul de alarmare prin pornirea scurtă a sirenei.

Barajul de priză Işalniţa

În cadrul inspecţiei vizuale a şefului de formaţie priză şi a responsabilului UCC al SGA Dolj s-au inspectat coronamentul barajului, cele 6 stavile din câmpul deversant, starea echipamentului hidromecanic de ridicare a stavilelor, tabloul de comandă şi instalaţiile electrice, precum şi digurile de contur amonte şi aval de priza de barare.

Barajul Fântânele

În cadrul inspecţiei vizuale a şefului de formaţie şi a responsabilului UCC al SGA Dolj s-au inspectat coronamentul barajului, paramentul amonte şi aval, călugărul, echipamentul hidromecanic de ridicare a stavilelor şi nivelul din puţurile hidrometrice de pe taluzul exterior, constatându – se că nu s-au produs modificări privind funcţionarea în siguranţă a barajului.

De asemenea, s-au executat manevre la stavila golirii de fund, s-a inspectat pereul amonte, constatându-se că nu s-au produs fisuri sau tasări a plăcilor din beton, dar şi faptul că nivelul apei în puţurile hidrometrice se află în limitele admise, nivelul apei în acumulare şi debitul evacuat fiind în concordanţă cu regulamentul de exploatare aprobat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati