În acest an, Primăria Sectorului 1 asigură o finanţare record pentru ca un număr fără precedent de şcoli şi grădiniţe să rămână deschise şi pe timpul verii. Concret, 3.755 de elevi şi preşcolari din 26 de unităţi de învăţământ vor beneficia de programele „Grădiniţa de Vacanţă” şi „Şcoala de Vară”, iniţiate şi finanţate de administraţia locală a Sectorului 1.
Astfel, 2.255 de copii de vârstă preşcolară din 15 grădiniţe vor beneficia de programul „Grădiniţa de Vacanţă”, faţă de 1.708 în anul 2022, şi 1.200 de elevi din 11 şcoli vor beneficia de programul „Şcoala de Vară”, faţă de 390 de elevi anul trecut.
Aceştia vor beneficia, în perioada 01 iulie-31 august 2023, în fiecare zi lucrătoare, între orele 08:00-17:00, de supravegherea unor cadre didactice specializate, de mese calde/gustări şi vor participa la activităţi educativ – recreative specifice vârstei lor.
„În Sectorul 1 ne îngrijim de viitorul copiilor noştri. De când am preluat mandatul de primar am investit masiv în sistemul de educaţie pentru rezolvarea promptă a tuturor problemelor cu care acesta se confruntă. Am răspuns mereu afirmativ solicitărilor de finanţare pertinente venite din partea directorilor de grădiniţe, şcoli şi licee. Fie că vorbim de modernizarea şi extinderea infrastructurii şcolare, de achiziţionarea de materiale didactice de ultimă generaţie sau de proiecte educaţionale utile pentru elevii noştri, am dat curs, fără nicio discriminare, acestor cereri. Astăzi, vă prezint ca studiu de caz programele „Grădiniţa de Vacanţă” şi „Şcoala de Vară”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
În această vară, proiectul educaţional „Grădiniţa de vacanţă” se va derula într-un număr record de unităţi de învăţământ, după cum urmează: Grădiniţa nr. 42, Grădiniţa nr. 44, Grădiniţa nr. 46, Grădiniţa nr. 50, Grădiniţa nr. 52, Grădiniţa nr. 97, Grădiniţa nr. 116, Grădiniţa nr. 122, Grădiniţa nr. 206, Grădiniţa nr. 222, Grădiniţa nr. 248, Grădiniţa nr. 252, Grădiniţa nr. 281 „Steaua”, Grădiniţa nr. 283 şi Şcoala Gimnazială nr. 183.
Administraţia locală a alocat, pentru implementarea acestui program, 14.274.750 lei. Este vorba despre 150 lei/zi/preşcolar, din care 30 lei/zi/preşcolar se vor aloca pentru hrană şi 120 lei/zi/preşcolar se vor aloca pentru activităţile educaţionale.
Menţionăm faptul că, din cele 2.255 locuri, se vor rezerva 25 de locuri pentru preşcolarii cu cerinţe educaţionale speciale. Pentru aceştia costul total va fi de 215 lei/zi/preşcolar, din care 30 lei/zi/preşcolar se vor aloca pentru hrană şi 185 lei/zi/preşcolar se vor aloca pentru activităţile educaţionale.
Cât priveşte programul „Şcoala de Vară”, acesta se va desfăşura la Şcoala Gimnazială nr.162, Şcoala Gimnazială nr. 178, Şcoala Gimnazială nr. 181, Şcoala Gimnazială nr. 183, Şcoala Gimnazială nr. 184, Şcoala Gimnazială nr. 192, Şcoala Gimnazială nr. 7, Şcoala Gimnazială „Uruguay”, Liceul Greco Catolic „Timotei Cipariu”, Şcoala Gimnazială „Alexandru Costescu” şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”. Pentru acest proiect am alocat de la bugetul local 150 lei/zi/copil, din care vor fi alocaţi 30 lei/zi/copil pentru hrană (mic dejun, prânz, gustare), respectiv 120 lei/zi/preşcolar pentru activităţile educaţionale.
„Am avut toată deschiderea de a finanţa derularea acestor programe în toate şcolile şi grădiniţele pe care le administrăm. Am informat din timp conducerile unităţilor de învăţământ despre derularea programelor. Pentru „Gradiniţa de Vacanţă” am transmis invitaţii către toate cele 19 grădiniţe pe care le administrăm la care s-au adăugat 10 şcoli care au şi grupe de preşcolari, iar pentru „Şcoala de Vară” am transmis invitaţii pentru toate cele 27 de şcoli pe care le administrăm la care se adaugă liceele care au clase pentru învăţământul primar. Noi nu am restricţionat niciunei şcoli sau grădiniţe înscrierea în program, finanţăm derularea acestora în unităţile de învăţământ care şi-au exprimat dorinţa implementării lor. Fac un apel către directorii grădiniţelor, şcolilor şi liceelor să decidă în anul şcolar viitor participarea într-un număr şi mai mare la programele „Grădiniţa de Vacanţă” şi „Şcoala de Vară”, în interesul elevilor şi păriniţor din Sectorul 1″, a mai precizat primarul Clotilde Armand.
Programul „Grădiniţa de Vacanţă”, în cifre:
– În anul 2017: 350 de preşcolari au desfăşurat activităţi educative în cadrul a cinci unităţi de învăţământ preşcolar de stat de pe raza Sectorului 1;
– În anul 2018: 650 de preşcolari au desfăşurat activităţi educative în cadrul a opt unităţi de învăţământ preşcolar de stat de pe raza Sectorului 1;
– În anul 2019: 725 de preşcolari au desfăşurat activităţi educative în cadrul a opt unităţi de învăţământ preşcolar de stat de pe raza Sectorului 1;
– În anul 2020: 825 de preşcolari au desfăşurat activităţi educative în cadrul a şapte unităţi de învăţământ preşcolar de pe raza Sectorului 1;
– În anul 2021: 678 de preşcolari au desfăşurat activităţi educative în cadrul a cinci unităţi de învăţământ preşcolar de pe raza Sectorului 1;
– În anul 2022: 1708 de preşcolari au desfăşurat activităţi educative în cadrul a paisprezece unităţi de învăţământ preşcolar de pe raza Sectorului 1.
Toate creşele din Sectorul 1, deschise în lunile iunie şi iulie
În plus, reamintim faptul că, în Sectorul 1, sunt deschise toate creşele în lunile iunie-iulie. Este vorba despre cinci creşe cu un număr de 674 de locuri. În luna august, acestea sunt închise pentru igienizare.
În acest moment, deschidem procedura de înscriere pentru 240 locuri dispobile în creşe. Aceasta va începe marţi, 4 iulie, şi va dura până duminică, 16 iulie. Locurile disponibile la creşele din subordinea DGASPC Sector 1 sunt repartizate astfel:
– 52 locuri la creşa „Vrancei” din str. Vrancea nr. 9;
– 63 locuri la creşa „Sfântul Andrei” din str. Cosmeşti nr. 15;
– 60 locuri la creşa „Jiului” din str. Pajurei nr. 2C;
– 15 locuri la creşa centrului Româno – Danez pentru Educaţie Integrată din bd. Mareşal Al. Averescu nr. 17;
– 50 locuri la creşa „Sfântul Nicolae” din str. Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 74.