În weekend-ul prilejuit de Ziua Internațională a Muncii, aproape 5.000 de pompieri au asigurat, zilnic, misiunile de protecție a populației, la nivel național. Astfel, în ultimele patru zile (perioada 28 aprilie – 01 mai a.c.) s-au înregistrat 5.916 situații de urgență.
- Mare parte din misiunile gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor calificat (aproape 85% din numărul total de intervenții), ceea ce înseamnă aproximativ 5.000 de astfel de situații. De asemenea, forțete de ordine au intervenit pentru stingerea a 238 de incendii, în 27 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și în alte 659 de misiuni de protejare a comunităților, potrivit unui comunicat de presă.
În cele patru zile, 5.006 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 27 au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite.
Numărul intervențiilor la care au participat efectivele inspectoratelor pentru situații de urgență a fost în creștere cu 15% față de perioada similară a anului trecut (5.916 intervenții în intervalul 28 aprilie-01 mai 2023, față de 5.131 intervenții în perioada 28 aprilie-01 mai 2022).
”Pe linie preventivă, în perioada 26 aprilie – 01 mai a.c., inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la 690 de obiective din toate județele țării și municipiul București. Neregulile identificate în teren au fost sancționate cu amenzi în valoare de peste 2.000.000 lei, precum și cu 2.383 de avertismente. Totodată, pe timpul controalelor efectuate, au fost identificate 123 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu”, arată IGSU.
Întrucât siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, vor avea un caracter permanent și vor viza unități de turism și de agrement, spații comerciale, precum și alte categorii de obiective.
Acoperirea în cele mai bune condiții a dinamicii intervențiilor din această perioadă a fost asigurată cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 600 de echipaje SMURD, care au încadrat ambulanțe de prim ajutor, unității de terapie intensivă mobilă, autospeciale pentru transport personal și victime multiple, motociclete SMURD și mașini de descarcerare.
Totodată, având în vedere că în această perioadă mulți turiști au ales ca destinație litoralul românesc, IGSU a dispus măsura suplimentară de operaționalizare a 7 puncte temporare de lucru, unul pe autostrada A2, la km 19, iar alte șase, în localitățile Agigea, Ciocârlia, Costinești, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor din județul Constanța. Acestea au fost încadrate cu personal specializat în misiuni de stingere, de prim ajutor și de descarcerare și au furnizat intervenția imediată la situațiile de urgență înregistrate în aria pe care o deservesc.