Aproape 80.000 de pacienţi au fost trataţi cu succes la UPU – Bagdasar Arseni în 18 luni de la inaugurare

Aproape 80.000 de pacienţi au fost trataţi cu succes la UPU – Bagdasar Arseni în 18 luni de la inaugurare, iar alte peste 100 de persoane au beneficiat de tratament de specialitate la Unitatea Funcţională pentru Arşi din cadrul aceluiaşi spital, transmite Primăria Sector 4.

Este vorba despre tratamente în noua unitate UPU, inaugurată în septembrie 2021 şi Unitatea Funcţională pentru Arşi, amenajată în cursul anului 2020 şi inclusă în martie 2021, în reţeaua naţională destinată tratamentului pacienţilor cu arsuri grave.

În cele 18 luni de funcţionare, în cadrul noii secţii UPU a unităţii medicale mai sus menţionate au fost trataţi cu succes în regim de medicină de urgenţă un număr de aproximativ 80.000 de pacienţi, ceea ce înseamnă o medie de 150 de persoane pe zi.

Fluxul de lucru este unul net superior celui pe care îl permitea vechea clărire UPU de la Bagdasar-Arseni şi este datorat, în principal, configurării moderne şi a circuitelor special realizate conform necesităţilor reale cu care se confruntă zi de zi medicii acestui spital.

Pentru acest obiectiv, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a investit 3,5 milioane de euro, iar dotările au costat 16.152.000 de lei, bani proveniţi de la Ministerul Sănătăţii şi din fonduri europene. Construcţia a permis instalarea a 9 paturi pentru urgenţe minore, 10 paturi la urgenţe majore, 4 paturi la resuscitare, 3 paturi la staţionar şi un pat izolare. Clădirea are de asemenea un cabinet de urgenţe, unul de neurochirurgie pediatrică, o sală pentru ghips şi o sală de sutură.

Unitatea a fost amenajată pe o suprafaţă de 1.236 mp, având un regim de înălţime S+P+2E. Este conectată, printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2. Special configurată pentru asigurarea tuturor funcţiunilor medicale, în condiţii de maximă siguranţă, unitatea cuprinde o nouă sală de aşteptare, un spaţiu dedicat pentru registratură şi triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical şi pacienţilor internaţi însoţiţi. Secţia urgenţelor majore a fost extinsă, cea a urgenţelor minore a fost precis delimitată, iar în imediata vecinătate a triajului există o zonă de decontaminare.

Imobilul este prevăzut cu ascensor de capacitate extinsă, capabil să transporte pacienţi pe targă/scaun cu rotile, asigurând eficient legătura cu restul spitalului, în completarea pasarelei de legătură, precum şi cu generator pentru asigurarea permanenţei furnizării energiei electrice către consumatorii vitali.

Inclusă în reţeaua naţională destinată tratamentului pacienţilor cu arsuri grave în martie 2021, noua unitate de tratare a marilor arşi de la Bagdasar-Arseni a primit în ultimele 18 luni un număr total de 104 pacienţi cu arsuri. Aceştia au fost trataţi folosindu-se aparatură de ultimă generaţie, reprezentând ventilatoare, ecografe, precum şi un Laser Doppler pentru diagnosticarea în profunzime a arsurilor.

Pentru amenajarea celor 395 de metri pătraţi ai Secţiei pentru Arşi, ce rămâne în continuare cea mai modernă astfel de unitate medicală din România, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a investit suma de 7,5 milioane de lei.

Secţia are trei rezerve cu câte un pat pentru marii arşi, folosite în sistem ATI şi trei în cadrul facilităţii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din cadrul aceluiaşi spital. Unitatea cuprinde şi două săli de operaţie politraumă şi chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, dar şi spaţii de sterilizare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati