Aproximativ 1.300 de donatori de sânge au investit 106 milioane de lei în titluri de stat

2
295
Facebook / Sânge pentru România

Aproximativ 1.300 de donatori de sânge au investit 106 milioane de lei în titluri de stat vândute în campania „România are sânge de rocker, acum şi de investitor”, informează Ministerul Finanţelor.

Cea de-a doua ediţie a programului de titluri de stat Fidelis din 2023, desfăşurată de Ministerul Finanţelor în parteneriat cu Morning Glory şi Rock FM, s-a derulat în perioada 17-28 iulie.

Investitorii donatori au beneficiat de tranşa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediţii, de 7,3%, pentru achiziţia de titluri de stat emise în lei, cu scadenţă la un an.

Suma totală investită în ediţia a doua a Programului Fidelis a fost de peste 2,390 de miliarde de lei. Emisiunea în euro, cu scadenţa la 5 ani şi dobânda de 5,45%, a fost cea mai accesată, cu un total de peste 210 milioane de euro plasaţi în cele 6484 de ordine. A doua cea mai accesată a fost emisiunea în lei, cu scadenţa la 3 ani, dobânda de 7,20%, cu un total de 421,765 milioane de lei plasate în 4884 ordine.

„Sumele investite în cadrul celei de-a doua ediţii FIDELIS de anul acesta au demonstrat că românii sunt familiarizaţi cu programul şi aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finanţelor pentru economiile lor, înregistrându-se o cerere importantă atât pentru tranşele în RON, cât şi pentru cele în EUR. Tranşa specială pentru donatorii de sânge a atras mai multe subscrieri decât ediţia precedentă, iar numărul mare de donatori care au venit la centrul mobil organizat la sediul nostru confirmă entuziasmul faţă de caracterul social al acestei campanii. În total, 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, faţă de 1.000 de donatori în campania precedentă. Împreună cu ROCK FM, care ne-au luat alături de ei în campania pentru promovarea donării, Ministerul Finanţelor oferă un parteneriat solid investitorilor care accesează aceste instrumente, dar şi persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sânge. Vedem că ediţia aceasta a dus la creşterea numărului donatorilor la nivel de Bucureşti cu 35%, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

La nivel naţional, în luna iulie au donat 31.295 persoane. Cei mai mulţi donatori s-au înregistrat în Bucureşti, Cluj, Argeş, Timiş şi Prahova.

Totodată, pentru prima dată de la startul parteneriatului cu Rock FM, un centru de donare a fost organizat chiar în sediul Ministerului Finanţelor.

În total, în cele trei zile în care a funcţionat s-au înscris 230 persoane, din care 170 au finalizat donarea, sângele colectat acoperind cererea pentru mai mult de 450 pacienţi.

Ministerul Finanţelor a atras în total 758,2 milioane lei şi, respectiv, 329,1 milioane euro, prin a 12-a ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis, derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prin intermediul celor 12 oferte derulate în ultimii patru ani, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Investitorii-donatori au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

2 COMENTARII

  1. Este impresionant să vedem cum aproximativ 1.300 de donatori de sânge au investit 106 milioane de lei în titluri de stat, demonstrând că spiritul altruist și implicarea civică se pot combina cu dorința de a investi în viitorul țării. Campania „România are sânge de rocker, acum și de investitor” a avut un succes notabil, atrăgând suma totală de peste 2,390 de miliarde de lei. Această inițiativă inovatoare arată că cetățenii pot juca un rol important în sprijinirea economiei naționale și în îmbunătățirea comunităților, iar acest exemplu merită să fie urmat și de alți investitori interesați să aducă o contribuție pozitivă societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.