Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea proiecţiei filmului „Arsenie. Viaţa de apoi” la Astra Film Festival / Organizatori: „În 30 de ani, AFF nu a cenzurat niciun film”

0
453

Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Astra Film Festival (15-22 octombrie) ca proiecţia filmului „Arsenie. Viaţa de apoi” să fie interzisă. În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat, potrivit news.ro.

Arhiepiscopia Sibiului cere organizatorilor Festivalului ASTRA Film printr-o scrisoare deschisă interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul ediției din acest an care se vă desfășura în luna octombrie la Sibiu, invocând că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” BOR prin „batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru” .

„Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe”, a transmis, într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Sibiului, care solicită ca „proiecţia acestui film să nu fie permisă în judeţul nostru”. Şi aduce argumente:

„Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23).

Aceeaşi atitudine ironică şi jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zişii pelerini atent selectaţi de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând şi jignind mii şi mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie”.

Arhiepiscopia Sibiului susţine că prin acest film este „batjocorită Biserica!” şi că aduce „un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre”.

În 30 de ani, Astra Film Festival nu a cenzurat niciun film

Organizatorii Astra Film Festival spun că de-a lungul celor 30 de ani de când există AFF nu a cenzurat niciun film.

„Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice”, este punctul de vedere al organizatorilor AFF.

Conform acestora: „Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conştiinţei şi Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) şi, nu în ultimă instanţă, atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film. Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul „Arsenie. Viaţa de apoi”. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului”.

„Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române”

„Filmul documentar are această calitate unică: aduce în faţa publicului probleme şi dezbateri reale ale oamenilor, le expune şi le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtăşite de către realizatorii lui şi deseori atinge subiecte foarte sensibile faţă de care publicul poate să aibă reacţii foarte diferite. Ceea ce e un câştig. Ne dorim cu toţii o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.

Aceasta a fost şi este menirea şi misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spaţiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, şi oricine să îşi poată exprima părerea în mod civilizat.

Dând dovadă de deschidere totală şi respectând cu stricteţe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă şi o abordare diferită, o producţie care a avut un succes extraordinar.

Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situaţie în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înţelepciune.

Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară. Şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică”.

Demersul Arhiepiscopiei Sibiului vine după ce la Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Judeţeană au anulat proiecţii ale documentarului regizat de Alexandru Solomon. Acolo, organizatorii au primit ameninţări: „Dacă îndrăzniţi să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem scandal!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.