Aroganța PSD-PNL poate lăsa copiii la mâna traficanților de carne vie de la 1 ianuarie 2024

Astăzi a fost adoptat în Senat un proiect important care repară o greșeală majoră a coaliției PSD-PNL și incriminează din nou în Codul Penal abuzurile sexuale dintre adulți și minorii de 16-18 ani. Acest proiect trebuie adoptat de urgență și în Camera Deputaților pentru a nu lăsa tinerii pradă abuzurilor și traficului de persoane.

Pe 28 iunie 2023, când Parlamentul a modificat Codul penal în sensul incriminării ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani, PSD și PNL au dezincriminat prin lege actele sexuale dintre adulți și minorii de 16-18 ani, încurajând astfel abuzurile sexuale comise în special în centrele de plasament sau asupra minorilor cu dizabilități.

În toamnă, USR a depus un proiect de lege pentru sancționarea adulților care profită sexual de minori cu vârsta între 16 și 18 ani ca să repare greșeala coaliției. Parlamentarii USR au cerut dezbaterea în procedură de urgență, dar PSD și PNL au refuzat.

La fel ca în alte situații, după depunerea proiectului USR, PSD a venit cu un proiect similar.

Indiferent de proiectul care se votează, USR atrage atenția asupra urgenței de a avea până la finalul anului legea modificată, altfel de la 1 ianuarie 2024, tinerii care sunt deja într-o situație vulnerabilă să nu fie lăsați pradă agresorilor și traficanților de persoane.

”Mă bucur să văd că PSD-ul preia din proiectele USR de protejare a copiilor, însă ce rămâne cu adevărat grav în această situație este că acest proiect va veni la vot în Senat abia azi, urmând ca în următoarele două săptămâni să ajungă și la Camera Deputaților, timp limitat având în vedere faptul că proiectul trebuie să ajungă la dezbatere în comisii și apoi la plen.

Din nefericire, PSD joacă ruleta rusească tocmai cu tinerii cei mai vulnerabili ai acestui stat, iar în loc să îi protejeze lasă cale liberă agresorilor ca de la 1 ianuarie 2024 copiii aceștia să ajungă pe piața traficului de carne vie”, declară deputata Monica Berescu, inițiatoare a legii.

”De neînțeles de ce majoritatea la guvernare a dezincriminat în iunie actul sexual cu un minor de 16-18 ani comis de adulții cu autoritate asupra lor. PSD și PNL au votat împotriva amendamentului nostru și în comisie și în plen.

De atunci, adolescente au rămas însărcinate chiar cu profesorii lor din centrele de plasament și justiția nu va mai avea instrumente să îi pedepsească pe făptuitori dacă nu reparăm asta.

Am depus o lege care să oprească dezincriminarea și Parlamentul trebuie să o adopte până la 31 decembrie anul acesta.

Societatea civilă, experți, jurnaliști au semnalat problema gravă, dar guvernarea e încă oarbă la abuzurile din centre. Acum, au din nou șansa să susțină copiii nu abuzatorii, declară deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a proiectului de lege.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati