30 de tineri instituționalizați sau care provin din familii sărace din Sectorul 1 al Capitalei vor beneficia de asistență medicală, educație școlară și consiliere psihologică, potrivit unui comunicat al Primăriei de sector.
Servicii gratuite de găzduire, îngrijire, asistență socială, asistență medicală, educație școlară, sprijin și consiliere psihologică, în cadrul proiectului social ”Centrul de Plasament Viață și Lumină”, pentru 30 de copii și adolescenți instituționalizați, ai căror părinți au domiciliul în Sectorul 1 sau care provin din centrele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1.
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat, în ședința din 28 ianuarie 2021, Hotărârea nr. 21 privind aprobarea continuării cooperări dintre Consiliul Local, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, și Fundația ”Viață și Lumină” în vederea derulării și implementării proiectului social ”Centrul de Plasament Viață și Lumină”. În cadrul acestui proiect, serviciile sunt oferite tinerilor instituționalizați în Casa de Tip Familial și în Centrul de Plasament ale Fundației ”Viață și Lumină”.
Finanțare de 2.300 lei/lună/copil
Pentru susținerea acestui proiect, Consiliul Local Sector 1 asigură, prin DGASPC, o finanțare de 2.300 lei/lună/copil pentru o perioadă de 12 luni pentru un număr de maximum 30 copii/ adolescenți din Sectorul 1, care primesc servicii sociale în cadrul Centrului de plasament și Casei de tip Familial ale Fundației.
Drepturile copiilor sunt asigurate fără nicio discriminare de sex, vârstă, limbă, religie, în conformitate cu prevederile legale. Pe o perioadă determinată, copiilor li se asigură găzduire, îngrijire, educaţie, sprijin emoţional, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă și pregătire în vederea reintegrării familiale sau a integrării socio-profesionale.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1, în colaborare cu Fundația “Viață și Lumină”, au dezvoltat atât programe pentru copiii și tinerii străzii, cât și programe pentru prevenirea abandonului familial, prin sprijinirea materială și financiară a familiilor numeroase, care prezintă acest risc.
Aceste programe au vizat reintegrarea copiilor în familii sau în societate ca adulți independenți și bine adaptați, fără risc de sărăcie și integrarea tinerilor adulți în societate ca adulți independenți și bine adaptați, care nu sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.
Activitatea acestui centru se desfaşoară pe baza unei metode de lucru ce presupune formarea tinerilor proveniţi din centre de plasament în vederea integrării socio-profesionale, dezvoltarea motivaţiei lor de a depune eforturi în această direcţie, precum şi acordarea de asistenţă socială, psiho-pedagogică, medicală şi juridică.