Asociaţia Blondie a transportat 700 de copii cu afecţiuni medicale grave în afara ţării

Peste 700 de copii cu afecţiuni medicale grave, care nu au putut fi trataţi în România, au fost transportaţi la clinici din afara ţării de către Asociaţia Blondie.

Printre cei peste 700 de pacienţi se numără copii cu malformaţii cardiace complexe, afecţiuni neurologice, digestive, pulmonare, oncologice, boli rare sau transplant de organe.

Asociaţia marchează, marţi, realizarea a 200 de zboruri medicale, în cei patru ani de existenţă.

Prezent la conferinţa de presă organizată în acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în ultima perioadă, s-a schimbat semnificativ proporţia copiilor cu afecţiuni cardio-vasculare operaţi în ţară.

„Marea lor majoritate sunt operaţi în ţară şi, în mod evident, această capacitate va creşte până la soluţionarea aproape a tuturor cazurilor în ţară. Acesta este un efort constant. Este un proces care durează, pentru că nu discutăm doar de partea de investiţii. Discutăm şi de partea de resurse umane calificate. E o meserie grea chirurgia cardio-vasculară, în general; cea pediatrică, cu atât mai mult. O să văd dau şi o veste bună. Direcţia de Sănătate Publică a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare pentru noul corp de clădire de la „Marie Curie”. Aşa că, din punctul nostru de vedere, la solicitarea spitalului (…) pot începe procedurile ca să relocheze, conform noii structuri aprobate, secţiile. Lucrul acesta va îmbunătăţi implicit şi activitatea în zona chirurgiei cardio-vasculare pediatrice”, a spus el.

Fondatoarea Asociaţiei Blondie, Adelina Toncean, a declarat că România oferă soluţii de tratament pentru foarte mulţi dintre copiii bolnavi şi că aproximativ 90% dintre copiii cu malformaţii cardiace sunt operaţi „cu succes” în ţara noastră. Însă, anual, aproximativ 700 de pacienţi au nevoie să plece peste hotare pentru a beneficia de tratamente care nu sunt oferite în România.

„Există un procent de 10% din ce înseamnă malformaţii cardiace şi un procent mare de alte afecţiuni pentru care singura soluţie este să plece în afara ţării. Din punct de vedere statistic, Casa de Asigurări spune că undeva la 700 de români (…) au primit un formular E 112, pentru a pleca în afara ţării, pentru că afecţiunea de care suferă nu poate să fie tratată aici”, a afirmat ea.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Achiriloaie, a declarat că, în prezent, în grija statului există aproximativ 39.000 de copii, dintre care aproximativ 3.500 au dizabilităţi severe, de care se ocupă DGASPC şi Ministerul Sănătăţii.

„Ei, până la urmă, sunt segmentul cel mai vulnerabil. Sunt copii care nu au pe nimeni, care au fost abandonaţi şi care au ajuns să depindă de noi: de stat şi de cei care formăm această societate. (…) Cifrele sunt extraordinare: 200 de zboruri, 700 de copii… Este nemaipomenit ceea ce faceţi. Aş sublinia căldura şi empatia cu care lucraţi, pentru că nu este vorba doar de activitate în sine, ci de modul în care vă desfăşuraţi sprijinul pentru aceşti copii care au atât de mare nevoie”, a subliniat el.

Şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, dr. Cătălin Cîrstoveanu, a evidenţiat „căldura şi înţelegerea” celor implicaţi în circuitul soluţionării fiecărui caz.

„Să ştiţi că asta nu se întâmplă în America sau în Germania sau în Franţa. Nu se poate întâmpla aşa ceva, ceea ce noi trăim de multe ori. Într-un sfert de oră să ne dea un paşaport… este ceva incredibil. Avem o colaborare extraordinară cu sistemul de ambulanţă din Bucureşti. Şi locurile unde aterizăm… (…) TAROM ne înţelege foarte bine. (…) Este ceva incredibil pentru mine să văd cum, de fapt, mai multe entităţi ale statului, dar şi altele private îşi dau mâna ca să facă un lucru foarte bun, pentru o viaţă, pentru un copil abandonat”, a precizat el.

Prof. Tammam Youssef, cardiochirurg pediatric la Policlinica San Donato Milano, a evidenţiat activitatea Secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul „Marie Curie”, menţionând că aceasta respectă „standardele mondiale” din punct de vedere al structurii, dar şi profesional.

„Salvarea unei vieţi înseamnă salvarea omenirii. Acest lucru este foarte important. Nu există român, sirian, italian, american sau francez… Noi suntem o unică naţie, un unic popor în faţa suferinţei unui copil, unui pacient care are nevoie de ajutor. (…) Eu sunt fiul şcolii de medicină din România şi sunt foarte onorat. Port steagul României oriunde mă duc. E o şcoală de medicină impecabilă şi minunată”, a afirmat medicul.

sursa: Agerpres

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati