Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov: Colegiul „Victor Babeş” impune norme nelegale elevilor

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) solicită conducerii Colegiului Naţional Victor Babeş să elimine normele abuzive din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare.

AEBI a primit o sesizare de la unul dintre elevii Colegiului Naţional „Victor Babeş”, care atrăgea atenţia asupra impunerii obligativităţii ca elevii să ţină camera deschisă, altfel, aceştia vor primi absenţă. Menţionăm faptul că în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al colegiului, la art.34, litera c) prevede următoarele:

„34. Desfăşurarea orei didactice online:

c. Toţi elevii, care dispun de camere video au obligaţia menţinerii deschise a acestora pe durata desfăşurării activităţii didactice. În caz contrar, profesorul de specialitate operează ABSENŢĂ la ora respectivă.”

Astfel, dorim să menţionăm faptul că o astfel de normă are caracter nelegal, conform Statutului Elevului, art. 6 (2), „elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii”. De asemenea, faptul că este prevăzută absenţa ca mijloc de sancţionare a conexiunii video, este încălcat din nou Statutul Elevului, art 7, ff) care precizează că „elevii au dreptul de a le fi consemnată în catalog absenţa, doar în cazul în care nu sunt prezenţi la ora de curs”.

Solicităm conducerii Colegiului Naţional „Victor Babeş”să înlăture orice normă în neconformitate cu ROFUIP, Statutul Elevului sau orice altă lege mai sus de o hotărâre a Conducerii colegiului. De asemenea, ne dorim ca Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti să ia măsuri în privinţa acestor norme abuzive prezente în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare şi să verifice mai riguros activitatea cadrelor didactice la orele de curs.

„Încurajăm ca părinţii şi elevii să ia atitudine în astfel de cazuri, fie contactându-ne pe noi, fie apelând direct la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Nu sunt puţini acei profesori care emit pretenţia ca elevii să aibă în permanenţă camera deschisă. Aceste probleme nu sunt luate în considerare de către Ministerul Educaţiei, ba din contră, se impun declaraţii pe proprie răspundere fără nicio valabilitate juridică. Solicităm ca ISMB să clarifice această situaţie, întrucât nu i se poate impune unui elev să ţină camera deschisă, mijloacele de verificare a prezenţei acestora sunt vaste” – a declarat Alex Rădulescu, preşedinte AEBI.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati