Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan anunţă că a dat în judecată Primăria Capitalei

Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan anunţă că a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR despre care afirmă că au fost retrocedate ”în mod abuziv” în mai 2005. Argumentul asociaţiei este că, după 1968, în toată zona – inclusiv pe parcelele retrocedate – a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică. Astfel, dispoziţiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat condiţiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, transmite News.ro, citată de G4Media.

”Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titana dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu. În documentaţia depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti, Asociaţia GIC IOR-Titan solicită instanţei să constate nulitatea absolută a dispoziţiilor emise de Primăria Municipiului Bucureşti prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică, şi nu în proprietatea privată a primăriei. Maria Cocoru a fost acţionată la rândul ei în judecată prin acelaşi demers”, transmite miercuri asociaţia civică.

Reprezentanţii asociaţiei precizează că acţiunea juridică reprezintă o nouă etapă a luptei duse de locuitorii din cartierul Titan şi împrejurimi pentru recuperarea acestei zone extinse a parcului IOR, care în ultimii 2 ani a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori şi numeroase incendii de vegetaţie. Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri şi sub diverse forme faţă de distrugeri, cerând anularea ”unei decizii nedrepte care văduveşte oraşul de un loc important pentru recreere şi de o sursă vitală de aer curat, biodiversitate, răcoare, sănătate”.

Acţiunea invocă prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989, precum şi prevederile art. 192–194 din Codul de procedură civilă. Concret, GIC IOR-Titan argumentează că,după 1968, în toată zona – inclusiv pe parcelele retrocedate – a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică. Astfel, dispoziţiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat condiţiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti.

GiC IOR-Titan s-a constituit ca asociaţie neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanţă comunitatea locală, să monitorizeze în continuare şi să sesizeze autorităţile cu privire la distrugerea spaţiilor verzi şi a naturii urbane.

„Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunităţii, a miilor de oameni care preţuiesc şi au multe amintiri nepreţuite din parcul nostru drag. În ultimii aproape 60 de ani, multe generaţii de copii, tineri, părinţi şi bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului şi de zonele de verdeaţă, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă staţiei de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005. Demersurile noastre au fost şi rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic şi non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecţia proprietăţii publice şi a mediului, a naturii din oraşul în care trăim”, spune Cristian Şoimaru, preşedintele Asociaţiei GIC IOR-Titan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati