Asociaţia Help Autism construieşte prima tabără pentru copii cu dizabilităţi din România

0
151

Asociaţia Help Autism construieşte prima tabără pentru copii cu dizabilităţi din România şi cea mai mare din Europa, gândită ca un spaţiu sigur de terapie, de interacţiune şi de conexiune cu natura.

„Socializarea şi adaptarea la un mediu extern nefamiliar sunt esenţiale în dezvoltarea oricărui copil. În acelaşi timp, excursiile şi taberele celor mici sunt o pauză necesară pentru părinţi. Copiii cu dizabilităţi şi familiile lor nu au acces la astfel de facilităţi. În 14 ani de activitate Help Autism, mii de oameni ne-au vorbit despre această problemă. Aşa că am decis să construim prima tabără incluzivă din România. Am gândit un spaţiu sigur de terapie, de interacţiune şi de conexiune cu natura, în care toţi tinerii vor fi bineveniţi şi vor primi suportul de care au nevoie. Ne dorim să se dezvolte împreună în acest spaţiu toţi copiii, indiferent de abilităţi sau dizabilităţi”, a declarat Raluca Bogdan, director de comunicare al Help Autism, citată în comunicatul de presă.

Campusul va fi construit la poalele Munţilor Retezat, pentru toţi copiii şi tinerii, indiferent de abilitate şi dizabilitate, participanţii urmând să aibă la dispoziţie un întreg sat, doar al lor.

Sursa citată precizează că este vorba de un spaţiu dinamic, de 15.000 de metri pătraţi, ce simulează comunitatea, care poate găzdui peste o sută de persoane.

Startul construcţiei se va da în 2024, iar costurile vor ajunge la cinci milioane de euro.

Construcţia unui spaţiu dedicat de socializare vine în contextul în care elevii cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi nu au acces la activităţi extraşcolare, iar integrarea lor socială depinde de expunerea la noi medii şi stimuli care să îi ajute să îşi dezvolte orizonturile.

„În România copiii şi tinerii cu dizabilitate sunt de patru ori mai predispuşi bullyingului în şcoli, iar între 8 şi 22% din actele de hărţuire au loc în timpul excursiilor. Participarea la activităţi extraşcolare este foarte redusă, pentru că aceştia nu sunt pregătiţi să facă faţă unei perioade mai lungi fără suport specializat şi pot merge doar însoţiţi de un adult – un aspect greu acceptat de ceilalţi copii”, se menţionează în comunicatul de presă.

Raluca Bogdan a mai arătat că se doreşte ca acest spaţiu să fie destinat oricărui copil, indiferent de dizabilitate.

„Ne dorim să transformăm acest spaţiu de la poalele Munţilor Retezat într-un spaţiu de învăţare, de creştere, de confort, de socializare, de bucurie pentru orice copil indiferent de dizabilitate. L-am gândit cu gândul la nevoile fiecărui copil. Pentru noi este important ca Edi, în scaunul rulant, să se poată plimba prin tot satul şi să poată merge singur de la locul de cazare până la piscină şi chiar să intre în ea. De la intrare pe poartă vrem ca fiecare dintre copii să nu aibă niciun obstacol şi să nu audă niciodată ‘nu ai voie'”, a mai spus Raluca Bogdan.

În comunicat se menţionează că Asociaţia Help Autism a reuşit să strângă, într-un an, suma de 720.000 de euro, „pentru ca această tabără să devină cadrul perfect în care minţile speciale să îşi descopere şi valorifice adevăratul potenţial”.

Sursa citată a mai arătat că Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, marcată pe 10 octombrie, vine, anul acesta, în contextul unei decizii fără precedent în România, respectiv faptul că din octombrie, Guvernul decontează serviciile de terapie şi logopedie pentru persoanele cu autism.

„O altă veste bună este decontarea terapiei pentru copiii, tinerii şi adulţii cu TSA (tulburare de spectru autism-nred) care a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2023. Conform normelor publicate, pot fi decontate de CNAS două şedinţe pe zi de psihoterapie, logopedie şi de alte servicii specifice, în limita a 135 de lei pentru fiecare şedinţă. Asociaţia Help Autism a marcat acest context printr-un eveniment special. We Are All OK este un spectacol gândit de coregrafa Ioana Marchidan, mamă a unui copil cu autism, şi co-produs de LINOTIP Centru Independent Coregrafic şi Asociaţia DanceSpot, care vorbeşte despre diversitate şi nevoia de integrare”, se mai arată în comunicat.

Totodată, se subliniază că estimările pentru ţara noastră arată că peste jumătate de milion de oameni trăiesc afectaţi de acest diagnostic.

„La nivel mondial, unul din 36 de copii este în spectrul autist. Nu există date oficiale despre numărul lor, în ţara noastră, dar estimările ONG-urilor naţionale şi internaţionale arată că, anul trecut, peste jumătate de milion de oameni trăiesc afectaţi de acest diasgnostic. În această cifră sunt incluşi şi membrii familiilor care se confruntă cu greutăţile ce vin la pachet, precum izolarea sau lipsa accesului la diferite facilităţi”, se precizează în comunicatul Help Autism.

Asociaţia Help Autism susţine, din 2010, peste trei mii de copii şi adolescenţi diagnosticaţi cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în programe de terapie desfăşurate în cele şapte centre şi la domiciliu.

„De la terapie specifică la programe de integrare şcolară, de la sprijin pentru părinţi la campanii de conştientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluţii pentru copiii cu autism şi familiile lor. Asociaţia HELP Autism este astăzi cea mai mare organizaţie dedicată cauzei din România, fondator al reţelei informale RO TSA formată din peste 100 de organizaţii în autism”, mai arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.