Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea anunță cel de-al 14-lea protest din ultimii opt ani

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea organizează sâmbătă, 24 septembrie, începând cu ora 10:00, un protest pentru a atrage atenția asupra necesității urgentării lucrărilor de extindere a Bulevardului Prelungirea Ghencea.

Traseul mitingului pornește din Cartierul Latin (Bragadiru) și continuă pe direcția Serele Militari (Sector 6) – Ansamblul Primăvara – Intersecția Prelungirea Ghencea cu Strada Valea Oltului, până la Intersecția Prelungirea Ghencea cu Str. Raul Doamnei.

Oamenii sunt extrem de nemulțumiți de ritmul estrem de lent al lucrărilor, dar și de lipsa de transparență a Primăriei Generale, instituția care se ocupă de proiect.

  • „Vrem sa ne exprimam nemulțumirea fata de ritmul mult prea lent de lucru pe șantierul supralărgirii Prel. Ghencea! Singurul tronson pe care se lucrează este cel început în 2019, oprit în 2020, reluat în 2021 (porțiunea de 700 metri dintre Str. Brașov – Str. Raul Doamnei). Dacă 700 metri se finalizează în acești 3 ani, când va fi gata toata lucrarea de aproape 6 km? Este inuman si este inacceptabil! Strada actuala nu mai este sigura pentru circulație (sunt denivelări mari pe carosabil, trotuarele sunt provizorii si doar pana la jumătatea străzii, trecerile de pietoni sunt șterse, au loc frecvent accidente în care sunt implicați pietoni, bicicliști, autobuze, autoturisme), transportul public este blocat in traficul general, zeci de noi blocuri/ locuințe colective sunt autorizate in continuare de Primăria sectorului 6 si de Primăria Bragadiru”, au transmis organizatorii, într-un comunicat de presă.

N. Dan: ”Voi emite autorizația de demolare a tuturor imobilelor expropriate din zonă”

Primarul general, Nicușor Dan, i-a primit joi, 22 septembrie, pe reprezentanții asociația, cărora le-a comunicat că, în zilele următoare, va emite autorizația de demolare pentru clădirile expropriate.

„Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Inițiativei Prelungirea Ghencea în cadrul căreia am prezentat stadiul proiectului de lărgire a străzii. În câteva zile voi emite autorizația de demolare a tuturor imobilelor expropriate din zonă, astfel ca până la sfârșitul anului să putem începe lucrările. În acest moment am virat integral în contul de afectațiune banii pentru exproprieri, urmând ca în perioada următoare proprietarii să fie chemați la comisia de despăgubiri pentru ca mai apoi să le fie făcute plățile. În același timp, au fost intabulate în cartea funciară jumătate dintre proprietățile expropriate, Primăria Capitalei devenind astfel deținătorul terenurilor”, a precizat Nicușor Dan, în urma întâlnirii cu reprezentanții Inițiativei Prelungirea Ghencea.

Primăria Capitalei a semnat cu Trustul de Clădiri Metropolitane și contractul pentru obiectivul de „Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea”.

Valoarea inițială a investiției era estimată la 564 milioane lei fără TVA. Proiectul a debutat pe septembrie 2019 și ar fi trebuit finalizat în doar 2 ani. Cu toate acestea, lucrările au avansat extrem de lent, fiind aproape gata doar un tronson de circa 700 metri, situat între Bulevardul Râul Doamnei și Strada Brașov.

În condițiile în care au trecut mai bine de 3 ani de la încheierea contractului, perioadă în care prețurile materialelor de construcții au explodat, compania municipală nu reușește să-și acopere costurile cu acest proiect din banii încasați de la Primăria Capitalei.

Noua artera, în lungime de aproximativ 6 km, va avea cale dubla de tramvai, două benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete cu dublu sens, trotuare si spatii verzi intre acestea si partea carosabila.

Totodată, se va mai realiza si un nod intermodal (tramvai 41, autobuze si microbuze ale liniilor preorășenești) precum si o parcare de tip park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsa, ulterior, pana la 500 de locuri.

Proiectul începe pe Bulevardul Ghencea, de la Terminalul Tramvaiului 41, traversează intersecția cu strada Brașov, se continua cu Prelungirea Ghencea, se intersectează cu principalele străzi și se termina la intersecția cu Centura Municipiului București, într-un nod intermodal.

Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate, iar cele cu străzile Brașov, Valea Oltului si Raul Doamnei vor fi semaforizate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati