Asociația IOTA prezintă ”Poduri” – un proiect care amintește de “acasă” celor plecați departe de casă

Ce caută cultura în stradă? Vine la oameni și le spune poveștile. 

Din case, am plecat pe străzi care au rămas doar în amintirea orașului. Ne-am plimbat până pe acoperișuri, unde ne-am auzit poveștile în ecoul Casei Poporului. Acum plecăm în lume. 

Am înțeles despre cultură că trebuie dezbrăcată de toate pretențiile incompatibile cu sinceritatea. Am înțeles că ea trebuie să fie acolo pentru oameni, nu pe un postament pe care să vrem să îl punem la story.

Fiecare proiect al Asociației IOTA este un pas înainte în a conecta oamenii și a-i aduce mai aproape de comunitățile lor.

Astfel, am mers către bucureșteni și am spus povestea fostului cartier Uranus, printr-o serie de expoziții, tururi ghidate, bazate pe spectacolul ”câini vs. uranus”.

Mai departe, ne-am îndreptat atenția către umorul românesc, atunci când am văzut că nu toată lumea râde la unele glume, așa că am dezvoltat spectacolul ”Viața și moartea lui Bulă” să vedem de unde vine și cum impactează ce ne face să râdem.

Am explorat o serie de emoții, iar acum urmează dorul… 

Cu fiecare proiect am încercat să depășim câte o graniță, fie ea normativă sau artistică. Am mers către oamenii ale căror povești și amintiri au fost șterse să facă loc unui colos, am mers către oameni atunci când teatrele erau închise.

Acum vrem să creăm o punte către oamenii cu care împărțim dorul – dorul de ei și dorul lor de casă; dorul de a fi împreună.

Poduri este un proiect care își propune să (re)conecteze diaspora română care a emigrat începând cu anii ’90 și să le spună povestea, cu bune și rele, în mai multe forme: ateliere de scriere, urmate de un spectacol de teatru participativ, o expoziție de fotografie online și un film documentar finanțat de Uniunea Cineaștilor din România.

Spectacolul „pe spatele fotografiei, colț stânga jos, stă scris tot ce nu pot uita despre mama” este bazat pe poveștile românilor pe care nevoia i-a împins să plece departe de casă și este susținut de trei actori, alături de oamenii despre care vorbim.

Scris de Alexandru Ivănoiu și regizat de Alin Uberti, spectacolul îi are în distribuție pe Maria Moroșan, Bogdan Iancu, Vlad Pânzaru, alături de publicul fiecărei seri.

Fiecare spectacol va debuta cu un atelier de scriere dedicat românilor care au emigrat și membri ai comunității locale, pentru a împărtăși experiențele lor și a îi apropia atât unii de alții, cât și de comunitate. 

Așa că podurile pe care le-am construit ne duc într-un turneu care va ajunge în următoarele orașe din lume:

  • New York

Perioadă: 2-8 septembrie
Atelier: TBA
Spectacol: 7 septembrie, La MaMa Experimental Theatre Club, la 18:00 & 20:00

  • Berlin
    Perioadă: 16-21 septembrie
    Atelier: 17 septembrie, la Volksbühne, de la ora 18:00
    Spectacol: 18-19 septembrie, la Volksbühne, de la ora 20:00
  • Roma:
    Perioadă: 21-24 septembrie
    Atelier: 21 septembrie, la Academia Di Romania a Roma, de la ora 13:00
    Spectacol: 21 septembrie, la Atelier Montez, de la ora 20:00
  • Milano
    Perioadă: 24-27 septembrie
    Atelier: 24 septembrie, la Centrul Assese, de la ora 21:00
    Spectacol: 25 septembrie, la Casa Cardinale Ildefonso Schuster, de la ora 20:30
  • Madrid
    Perioadă: 27-30 septembrie
    Atelier: 28 septembrie, la Sediul Institutului Cultural din Madrid, de la ora 13:00
    Spectacol: 29 septembrie la Teatro de las Aguas, la 18:30 & 21:00

Ca mai apoi să se întoarcă ”acasă” în București, unde se va juca la Teatrul Masca.

În timpul turneului, echipa va filma un documentar despre experiențele întâlnite pe parcurs și va crea o expoziție digitală a fotografiilor celor care au contribuit la povestea spusă, expuse online.

Ai rude sau oameni dragi care au plecat peste hotare în căutarea lui ”mai bine”? Dă-le de veste și invită-i la ateliere și spectacole, să-și spună povestea povestea alături de artiștii de acasă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati