Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) cere Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să treacă de la avertismente la acțiuni concrete privind situația alarmantă de la frontierele țării, unde turiștii și călătorii se confruntă cu cozi de ore în șir, blocându-se în drumul lor spre destinații de vacanță și la revenirea în țară și să ofere soluții viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii, potrivit unui comunicat de presă.
ANAT mai solicită autorităților române să-și asume responsabilitatea și să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a identifica soluții durabile.
De asemenea, ANAT solicită un dialog deschis și transparent între autorități și industria turismului, pentru a înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă agențiile de turism și turiștii.
„Este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme. De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situații care evidențiază durata de așteptare de ore în șir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiți, de multe ori, să stăm la granița română, așteptând să părăsim țara noastră în 4-5-6 ore. Este o situație absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o țară europeană în plin secol al XXI-lea”, transmite ANAT.
Asociația spune că a semnalat de nenumărate ori autorităților această problemă, însă situația se repetă în mod constant. Vama Giurgiu, ca exemplu, dar și alte puncte de trecere a frontierei, sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor și a apei curente, oameni părăsiți în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficiențe ar trebui să fie inacceptabile într-o țară care se mândrește cu turismul său și care se dorește o țară a ospitalității.
„Este imperativ să subliniem importanța serviciilor de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente și prietenoase pentru turiști și călători, fie că aceștia intră sau ies din țară. ANAT solicită autorităților responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea procesului de control și facilitarea fluxului de persoane la frontierele României. Este necesară o investiție imediată în infrastructură și dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiți să trăim astfel de umilințe”, mai transmite comunicatul de presă.
Marea „încolonare” la început de minivacanță. Zilele libere (legate pentru bugetari) de joi 1 iunie, de Ziua Copilului, și luni 5 iunie, a doua zi de Rusalii, aglomerează șoselele încă de miercuri după-amiază.