Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei. Nicușor Dan face apel la dialog

Asociația Parcul Natural Văcărești anunță că renunță la colaborarea cu Primăria Bucureşti și cere demisia actualei conduceri a administrației parcului, motivând că nu dorește să gireze modul de lucru incompetent și haotic al Administrației Parcul Natural Văcărești. Primarul general, Nicușor Dan, invită părțile la discuție.

”La șase luni de la preluarea administrației, Primăria București, prin structura de administrare înființată, riscă să afecteze integritatea parcului și să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani”, avertizează asociația.

Activiștii care s-au ocupat în ultimii ani de Delta Văcărești nu sunt deloc mulțumiți de administrația adusă de primărie și prezintă o listă de motive:

  • demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori.
  • parcul nu are pază corespunzătoare și incendiile de vegetație afectează parcul în continuare. În ultimele două luni au avut loc 6 incendii
  • nu comunică public și transparent planurile pentru administrarea parcului
  • a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări și lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice și nu se cunosc conținutul și bugetele acestora.
  • a refuzat constant să folosească studiile și datele obținute de Asociația Parcul Natural Văcărești în 10 ani de activitate, preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleași cercetări.
  • s-a opus plantării de arbori pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol științific, de protecție și de reducere a poluării.
  • Asociația PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului, deși anul trecut, prin semnătura primarului general, i se recunoștea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structură de management.

“În ultimul an, am tot încercat pe toate căile posibile și am sperat că parteneriatul dintre asociația noastră și Primăria Municipiului București va fi unul benefic parcului și bucureștenilor. Din păcate, am ajuns acum ca Administrația Parcului Natural Văcărești nu numai să refuze parteneriatul oferit de noi, dar și să respingă și să împiedice sistematic propunerile de proiecte venite din partea noastră”, spune Florin Stoican, președinte Asociația Parcul Natural Văcărești.

În 2021, la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești a fost semnat un acord cu PMB pentru administrarea în parteneriat.

Asociația PNV se plânge că a fost exclusă constant

În baza acestui acord, Asociația Parcul Natural Văcărești a pregătit toată documentația pentru obținerea administrării. Mulțumită acestei documentații, parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociația și PMB să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat.

De la preluarea administrației parcului de către PMB, Asociația PNV se plânge că a fost exclusă constant, iar rolul ei minimalizat permanent.

Asociația are dreptul moral de a-și apăra munca de 10 ani si realizările, apreciate în toată lumea, în fața campaniei de desconsiderare, minimizare și eliminare dusă de actuala administrație a parcului și consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă și transparentă a administrației parcului.

PNV solicită demisia actualei conduceri a Administrației Parcului și reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului și al bucureștenilor.

În perioada următoare, Asociația Parcul Natural Văcărești își va continua activitățile în parc și va supraveghea îndeaproape activitatea Administrației Parcului, precum și îndeplinirea obligațiilor legale care-i revin în calitate de administrator.

Primarul general, Nicușor Dan, invită părțile la discuție

”Față de discuțiile publice de ieri și de azi legate de Parcul Natural Văcărești, invit ambele părți (Administrația și Asociația) la moderație și maturitate. Avem prea multe lucruri de făcut împreună ca să ne certăm pe subiecte minore. Voi invita ambele părți la o discuție în zilele următoare”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati