Asociaţia Parcul Văcăreşti anunţă că Administraţia intenţionează să defrişeze vegetaţia de pe dig şi să înlocuiască foişoarele

0
136

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care a crescut pe dig, să înlocuiască panourile de informare şi foişoarele.

Într-o postare pe Facebook, membrii asociaţiei anunţă că au fost invitaţi la o întâlnire cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi ai Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, unde au aflat toate aceste aspecte.

Asociaţia menţionează că nu este de acord cu defrişarea vegetaţiei de pe dig, deoarece această măsură ar pune în pericol biodiversitatea Parcului.

„Nu suntem de acord cu această măsură, în condiţiile în care naturii i-a luat zeci de ani să cucerească betoanele care formează digul. De fapt, digul nu a servit niciodată scopului pentru care a fost construit iar Parcul Natural Văcăreşti a fost şi este amenajare hidrotehnică doar în acte. Evident, şi digul (cu tot cu speciile de plante şi animale care l-au colonizat) face parte din Parcul Natural Văcăreşti”, precizează Asociaţia.

Totodată, panourile de informare instalate de asociaţie ar urma să fie schimbate. APNV atrage atenţia asupra faptului că o parte dintre acestea au fost schimbate chiar în ultima săptămână de către membrii asociaţiei şi că ele conţin şi coduri Braille, pentru a le accesibiliza persoanelor nevăzătoare.

„Credem că mai util şi mai eficient din punct de vedere economic ar fi ca Administraţia Parcului să amplaseze panouri informative noi, care să îmbogăţească oferta educativă a Parcului”, menţionează sursa citată.

Până pe 12 iulie, ar urma să fie dărâmate foişoarele de observare a faunei şi peisajului, iar în locul lor vor fi construite altele noi.

„Am cerut în mod repetat (şi fără succes) expertiza tehnică potrivit căreia vechile foişoare nu mai sunt sigure şi nu se mai pot repara. Aşa cum am menţionat şi în trecut, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti realiza reparaţii în fiecare an, cu fonduri proprii. Considerăm că dărâmarea foişoarelor este justificată doar dacă acestea nu mai pot fi puse în siguranţă iar reparaţiile ar costa mai mult decât construirea unora noi”, se mai arată în postare.

Pe de altă parte, asociaţia salută faptul că Administraţia Parcului intenţionează să instaleze 24 camere video şi alte 4 pe clădirile din zonă. Însă, în ce priveşte punerea în dezbatere publică, începând cu 1 iulie, a regulamentului de vizitare al parcului, asociaţia apreciază că ar fi fost mai rapid şi mai ieftin dacă Administraţia continua demersurile începute deja în acest sens.

„Chiar dacă ar fi al 3-lea Regulament care va ajunge pentru aprobare la Ministerul Mediului în ultimii 5 ani, măsura în sine este benefică. Pe de altă parte, considerăm că decât să o ia de la zero, mai rapid şi mai ieftin ar fi fost ca Administraţia să continue demersurile începute de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în 2017”, se arată în postare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.