Asociaţia Parcul Văcăreşti atrage atenția: Numeroase specii riscă să dispară din cauza extinderii excesive a stufului

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti atrage atenția asupra faptului că extinderea stufului va duce la un „regres evident” al biodiversităţii zonelor acvatice şi solicită administraţiei să aplice „rapid” măsuri de management al zonelor lacustre.

Reprezentanţii asociaţiei susţin, într-o postare pe Facebook, că extinderea stufului în parc şi „închiderea” accesului vizual la zonele de apă pentru vizitatori sunt realităţi evidente şi necesită intervenţii rapide.

„Pe lângă ‘pierderea’ apei de către vizitatori, extinderea stufului înseamnă şi un regres evident al biodiversitaţii zonelor acvatice. Numeroase specii de peşti, reptile, amfibieni, dar şi păsări şi mamifere riscă să dispară treptat din bălţile Parcului din cauza extinderii excesive a stufului şi a lipsei unei bune circulaţii a apei. De exemplu, vidrele au fost observate mai rar în ultima perioadă, în vreme ce numărul stârcilor, cormoranilor sau egretelor a fost considerabil mai mic decât în ultimele veri. Suntem siguri că administraţia este conştientă de aceste lucruri, de aceea o încurajăm să planifice şi să aplice rapid măsuri de management al zonelor lacustre”, se arată în postare.

  • Reprezentanţii Asociaţia Parcul Văcăreşti cer administraţiei să integreze în planul de management aflat în lucru măsuri pentru renaturarea zonelor lacustre ale parcului.

Administrația Parcului a început lucrări de renovare și refacere a infrastructurii de vizitare în Văcărești

Totodată, ei salută începerea lucrărilor de refacere sau consolidare a infrastructurii parcului şi recomandă instalarea unor balustrade în colţul dinspre Vitan, menţionând că zona respectivă este „mult mai periculoasă” decât foişoarele înlocuite.

„Începerea lucrărilor de refacere sau consolidare a infrastructurii parcului este benefică. Pentru siguranţa vizitatorilor (motiv invocat în necesitatea schimbării foişoarelor), solicităm administraţiei să acţioneze de urgenţă şi în colţul dinspre Vitan (debarcader şi construcţiile adiacente). Zona respectivă este mult mai periculoasă decât foişoarele înlocuite şi este necesară instalarea unor balustrade care să asigure protecţia celor care vin să admire peisajele parcului de pe fostul debarcader. De asemenea, lângă debarcaderul de la Vitan se află şi tunelul care face legătura cu râul Dâmboviţa. Acest tunel, uneori locuit, este insalubru şi la fel de periculos pentru vizitatori”, menţionează sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati