Astăzi se discută propunerea INSP de carantinare a Bucureștiului, anunță ministrul Sănătății

Comitetul tehnico-științific, care este în subordinea CNSU, va discuta vineri despre propunerea INSP legată de carantinarea zonală, a declarat ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila.

Specialiștii în sănătate publică au cerut carantină pentru București și Ilfov, devenite focare de COVID -19, cu incidențe de peste 15 la mie. Premierul demis Florin Cîțu spune însă că nici nu se pune problema de carantină zonală, dar că utilizarea certificatului verde ar putea fi extinsă, iar programul pentru unele activități neesențiale ar putea fi redus în weekend.

„A fost o solicitare sau o recomandare sau o propunere a INSP legat de carantinarea zonală – ei au folosit această sintagmă – în București și Ilfov”, a confirmat ministrul interimar al sănății, Cseke Attila, joi seara, la Digi24.

„Aceste lucruri trebuie discutate și pe partea de specialitate, în mod clar, și mâine (vineri  – n.r.) acest lucru se va discuta. Vedem ce spun specialiștii. În acest grup sunt și reprezentanții altor instituții și ministere, pentru că o carantină zonală nu este numai o măsură în care spunem: De mâine se instituie! Deci, aici sunt alte reglementări”, a mai spus Attila.

Ce măsuri propune INSP în carantină

  • închiderea restaurantelor (cu excepția livrărilor)
  • slujbe doar în exteriorul lăcașurilor de cult
  • școală online, dar creșele și grădinițele rămân deschise
  • saloane de frizerie/coafură/cosmetică deschise între 8:00 și 18:00
  • magazine deschise între 5:00 și 20:00
  • piețe deschise între 8:00 și 17:00
  • circulație doar cu declarație

Cseke Attila spune că există și o discuție legată de certificatul verde, pentru că nu e corect să spui oamenilor care au fost responsabili și s-au vaccinat că tu nu mai poți să ieși pe stradă sau tu nu poți să te duci să te duci la un anumit tip de activitate sau manifestare sau la un anumit loc public.

„E și un semn de corectitudine, până la urmă. În societate trebuie să fim și corecți. Adică, dacă unii sunt responsabili și au înțeles din timp și s-au protejat pe ei înșiși, dar poate și mai mult i-au protejat pe cei de lângă ei, atunci și noi ca societate trebuie să facem acest pas”, a punctat ministrul interimar al sănătății. „Este o discuție care va avea loc în zilele următoare în mod cert”, a adăugat Cseke Attila.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati