Atac cibernetic la Spitalul Victor Babeș. Ce se întâmplă cu pacienții

Spitalul Victor Babeș din București a fost ținta unui atac cibernetic cu ransomware care a blocat întregul sistemul informatic al instituției, a anunțat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

În acest moment, spitalul nu poate prelua pacienți și nu li se fac analize, scrie G4Media.

„Avem informația că există atacuri cibernetice la cinci spitale din București. Victor Babeș știm sigur că este afectat, pe celelalte le identificăm. Am transmis și la Direcțiile de Sănătate din țară să ne spună dacă sunt spitale afectate”, a declarat Sorina Pintea.

Centrul naționala de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO) a semnalat încă de miercuri existența unei „creșteri seminficative a atacurilor malițioase de tip ransomware la nivel națională, în ultima perioadă.”

Programele de tip ransomware blochează accesul utilizatorului sistemul infectat la fișiere importante, iar accesul poate fi restituit doar printr-o răscumpărare a acestora.

Recomandările CERT-RO

CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase. Centrul recomandă nu se dechidă fișierele primite prin e-mail, evitare accesării ofertelor și menținerea unui backup al fișierelo, printre altele.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea s-a adresat, într-o conferință publică, spitalelor regionale să semnaleze alte incidente care țin de securitatea cibernetică.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati