Atelier de vopsire cu coloranți naturali după rețete documentate istoric – sâmbătă, la Muzeul Național de Istorie

Un atelier de vopsire cu coloranți naturali după rețete documentate istoric va fi organizat, sâmbătă, în intervalul orar 11:00 – 14:00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

‘Curioși și dornici să descoperiți coloranții naturali? Special pentru voi, am pregătit un atelier de vopsire a lânii, urmând rețete documentate istoric. Acesta completează expoziția ‘Coloranți naturali. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană’, o bucurie de culori și texturi, disponibilă publicului în această perioadă la Muzeul Național de Istorie a României’, transmite MNIR pe Facebook.

Atelierul va fi susținut de dr. Irina Petroviciu, cercetător – chimist, și Alexandra Brîndușoiu, restaurator textile, alături de dr. Ana Ursescu, matematician și etnolog, pasionată de meșteșugul vopsitului cu plante (curatori ai expoziției amintite) și se adresează, în special, adulților. Este încurajată, de asemenea, participarea părinte – copil.

Inspirat din rezultatele cercetării patrimoniului cultural textil prin intermediul coloranților naturali, atelierul oferă ocazia ideală de a cunoaște trei surse biologice care au jucat un rol esențial în vopsirea firelor textile de-a lungul istoriei: roiba (Rubia tinctorum L.), coșenila (Dactylopius coccus) și drobița (Genista tinctoria L.).

Participarea se face pe bază de înscriere prin e-mail, la adresa inscrierimnir@gmail.com, și prin achiziționarea biletului de intrare în muzeu, locurile fiind limitate (maximum 15 participanți).

***
Deschisă din 18 septembrie 2024, la sediul MNIR, expoziția ‘Coloranți naturali. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană’ își propune să valorifice rezultatele cercetării științifice și să pună în valoare coloranții naturali ca resursă în arta contemporană, să creeze o conexiune între textilele contemporane și cele tradiționale prin intermediul coloranților și să valorifice rezultatele cercetării interdisciplinare punând informația la dispoziția publicului larg.

În expoziție, coloranți naturali identificați în textile istorice, precum și din plante disponibile local au fost utilizați în vopsirea firelor și imprimarea țesăturilor. Toate acestea au fost apoi folosite pentru reconstituiri ale unor modele de cusătură tradițională, în obiecte textile decorative, panouri și instalații artistice.

Coloranți naturali identificați în textile istorice (broderii liturgice, brocarturi, covoare orientale, textile tradiționale, datate între secolele al XV-lea și al XX-lea), precum și din plante disponibile local au fost utilizați în vopsirea firelor și imprimarea țesăturilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati