Atenție călători! Umblă controlori falși în autobuzele STB. Cum vă pot fura toți banii de pe card

În mijloacele de transport din București circulă controlori falși, care fură datele de pe cardurile bancare ale călătorilor.

Este alertă în mijloacele de transport în comun din București. Asta după ce mai mulți călători s-au ales cu banii luați de pe card, după ce au căzut pradă așa-zișilor „controlori”. Escrocii au găsit o nouă modalitate să-i înșele pe români. Se urcă în mijloacele de transport în comun și se dau drept controlori, apoi le iau banii de pe card.

De când nu mai poartă veste albastre, oricine poate să se dea drept unul. Iar în pericol sunt bucureştenii care îşi plătesc contactless călătoriile. Falşii controlori le cer cardul pentru a-l fotografia, sub pretextul că verifică plata, scrie observatornews.ro.

Așa zișii controlori profită, în special, de călătorii vârstnici sau de cei ușor de intimidat, care aleg să facă plata direct cu cardul în mijlocul de transport în comun.

Sub pretextul că verifică plata, cer cardul bancar, nu cel STB, și îl pozează față / verso.

Controlorii falşi ne pot fura banii de pe card

Mai departe, așa-zișii controlori, cu aceste date pot diferite plăți sau chiar să-l lase pe proprietar fără niciun ban în cont. Este important ca înainte să fim controlați, să îi controlăm noi pe cei care vin la noi în mijloacele de transport în comun și să le cerem o legitimație. 

Desigur, un astfel de ecuson poate fi ușor de falsificat, astfel că trebuie să fim atenți și la alte aspecte.

Un controlor adevărat nu ne va fotografia niciodată actul de identitate sau cardul bancar.

Cum recunoaştem controlorii STB în mijloacele de transport

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la calitatea de controlor legitimații călătorie, echipele de supracontrol, dețin următoarele documente, obligatoriu a fi prezentate călătorilor:

  • Legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu);
  • Card de identitate (card de operator cu aplicație de control activă), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru.
  • Echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie.

Fără cardul de identitate, controlorii legitimații călătorie NU pot efectua controlul. Fară echipament de control și fără card de identitate, NU se pot emite carduri de suprataxă.

Mecanismele de verificare și autentificare a angajaților în procesul de verificare a titulurilor de călătorie sunt corelate, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca alte persoane să poată efectua controlul. Prin urmare, nu vesta albastră definește un controlor de legitimații călătorie, ci documentele și echipamentele mai sus menționate, anunță STB într-un comunicat.

Echipele de controlori legitimații călătorie sunt instruiți ca la momentul controlului să prezinte legitimația de serviciu (cardul de operator) și delegația de control.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati