Asociația Pro Consumatori a publicat informații utile de care e bine să ținem cont atunci când facem cumpărături pentru a sărbători Ziua Muncii, pe 1 mai.
În topul alimentelor populare care se consumă în această zi se află micii, pe care îi mâncăm de obicei cu muștar.
Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.
Ingredientele regăsite în compoziția mititeilor analizati, în afara combinaţiilor de cărnuri, sunt următoarele: aromă de carne, bambus, sfeclă roşie, fibre de cartofi, extract de drojdie, zahăr, proteine vegetale din fibră de mazăre, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.
Ce nu ştiţi despre mititei
Conținutul de carne la mititei variază între 61,5% și 90%!
La 3 din 10 mărci de mititei nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.
- 4 din 10 mărci de mititei conţin arome.
- 3 din 10 mărci de mititei conţin ascorbat de sodiu.
- 3 din 10 mărci de mititei conţin acid ascorbic.
- 3 din 10 mărci de mititei conţin carmin.
- 3 din 10 mărci de mititei conţin acetat de sodiu.
- 2 din 10 mărci de mititei conţin nitrat de potasiu.
- Una din 10 mărci de mititei conţine aromă de fum.
- Una din 10 mărci de mititei conţine monoglutamat de sodiu.
- Una din 10 mărci de mititei conţine citrat de sodiu.
Muştarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obținut prin prelucrarea semințelor de muştar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic, cimbru şi alte tipuri de condimente.
La fabricarea muştarului industrial se folosesc următoarele ingrediente: apă, boabe de muştar, făină de muştar, oţet din vin, zahăr, sare, condimente, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavină, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, gumă de xantan, gumă de guar, acesulfam de potasiu, zaharină, tartrazină, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumină şi coriandru.
Ce nu ştiţi despre muştar
- La 9 din 10 mărci de muștar apa este ingredientul cu ponderea cea mai mare.
- La 4 din 10 mărci de muștar se folosesc boabe de muştar, în proporţii ce variază între 10 şi 50%.
- 4 din 10 mărci de muștar conțin făină de grâu.
- 3 din 10 mărci de muștar conțin gumă de xantan.
- 3 din 10 mărci de muștar conțin făină de muştar în proporţii ce variază între 15 şi 20%.
- 2 din 10 mărci de muștar conțin amidon.
- La 12% dintre produsele analizate s-a folosit zaharină ca îndulcitor artificial.
- Una din 10 mărci de muștar conține arome artificiale.
- Una din 10 mărci de muștar conține acid citric.
- Una din 10 mărci de muștar conține acesulfam de potasiu ca îndulcitor artificial.
- Una din 10 mărci de muștar conține gumă de guar, potrivit Asociației Pro Consumatori.