Atenționare de călătorie pentru Slovenia: Cod roşu de inundaţii, pe fondul precipitaţiilor abundente

0
224
mae

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Slovenia că Agenţia pentru Mediu din această ţară a emis, până în data de 6 august, un cod roşu de inundaţii, pe fondul precipitaţiilor abundente, relatează Agerpres.

Potrivit evaluărilor, situaţia este extrem de serioasă, în contextul în care ploile torenţiale din ultimele ore, în special în regiunile nordice, vestice şi, parţial, în unele zone din centrul ţării au condus la inundaţii devastatoare pe albiile unor râuri, precum şi la alunecări de teren, care au afectat semnificativ unele porţiuni ale infrastructurii de transport, precizează MAE, într-un comunicat.

Precipitaţiile sunt aşteptate în regiunile sud şi nord-estice, de-a lungul frontierei cu Croaţia. În unele zone, precipitaţiile au depăşit până acum 20 cm pe metru pătrat, aproape dublu faţă de media lunară pentru această perioadă, arată sursa citată.

În următoarele ore, se previzionează inundaţii pe cursurile râurilor Krka, Sava, Drava şi Dravinja, unele debite de apă înregistrând volume record, potrivit hidrologilor. Zonele puternic calamitate sunt cele din regiunile Koroska şi Valea Saviniei de Sus, la sud de Celje.

În cursul nopţii de 4 spre 5 august sunt aşteptate inundaţii, cu deosebire în regiunile sud-estice (Kocevje, de-a lungul râului Kolpa, şi Bela Krajna), dar şi regiunea centrală Savinja şi în zona Celje. De asemenea, sunt afectate comunicaţiile în acele zone. Au fost raportate şi câteva pierderi de vieţi omeneşti în zonele puternic inundate.

Autorităţile slovene au luat măsuri urgente de sprijin faţă de populaţie. Guvernul a activat, în acest sens, Planul Naţional de Protecţie şi Salvare în caz de Inundaţii, fiind anunţată o avertizare severă pentru cetăţeni de a nu se deplasa în zonele puternic afectate şi a permite echipelor de salvare să-şi desfăşoare operaţiunile în zonele calamitate.

În prezent, sunt închise porţiuni ale autostrăzii A1, pe tronsonul Ljubljana – Maribor între Zalec şi Sentrupert, şi între Vransko şi Zalec către Celje, DARS avertizând, totodată, asupra posibilităţii de închidere şi a altor porţiuni de autostradă, dacă situaţia o va impune. DARS este deja în legătură cu autorităţile omologe din Italia şi Austria pentru redirecţionarea traficului pe porţiunea slovenă, între cele două ţări vecine.

De asemenea, o porţiune a autostrăzii A2, între Ljubljana şi Kranj, este închisă pe direcţia către capitală. Şoferii sunt sfătuiţi să evite deplasările, dacă nu sunt absolut necesare, şi să monitorizeze constant situaţia prin intermediul informaţiilor rutiere publicate pe site-ul www.promet.si sau să sune la numărul de telefon 1970.

Inundaţiile masive au afectat şi transportul feroviar şi al autocarelor, unele legături feroviare (ex. Ljubljana – Jesenice) fiind sistate, iar câteva curse de autocar (ex. Ljubljana – Villach din Austria) operând în condiţii limitate de transport, fără persoane cu dizabilităţi, biciclete sau animale de companie, arată MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615057335, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Ljubljana +386 40980068.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.org şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.