S-a terminat Bac-ul și a început nebunia înscrierilor la facultate. Cele mai multe acceptă dosarele online. Ce se întâmplă însă la Universitățile care merg în continuare pe varianta examenului de admitere, potrivit antena3.ro.
Universităţile din România pun la dispoziţia viitorilor studenţi locuri la buget şi la taxă, concurând pentru a atrage cât mai mulţi tineri ieşiţi de pe băncile liceului şi nu numai. Modalităţile de admitere diferă, având la bază atât media de la examenul de Bacalaureat, cât şi alte forme de examen scris şi oral. Scrisorile de motivaţie sau interviurile sunt, de asemenea, folosite de facultăţi pentru a tria candidaţii.
Universitatea Bucureşti
Pentru studiile de licenţă, Universitatea din Bucureşti a scos la concurs 4515 locuri bugetate pentru cele 19 facultăţi. Concursul de admitere se desfăşoară în perioada 1-30 iulie 2021. Fiecare facultate din cadrul Universităţii are propriul calendar, în perioada menţionată. Datele pot fi consultate de cei interesaţi pe website-urile facultăţilor. Sunt aici cinci forme de admitere:
1. Admitere pe baza mediei sau a notelor de la bacalaureat – Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
2. Admitere pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional – Facultatea de Filosofie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Istorie, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Teologie Baptistă.
3. Admitere pe baza unei formule mixte – Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Matematică Informatică, Facultatea de Teologie Romano-Catolică.
4. Admitere pe baza unui interviu motivaţional – Facultatea de Teologie Ortodoxă
5. Admitere pe bază de examen – Facultatea de Drept
2. ASE București
Academia de Studii Economice din Bucureşti scoate la concurs peste 6500 de locuri la programele universitate de licenţă, aproape jumătate dintre acestea fiind finanţate de la bugetul de stat. Admiterea se va desfăşura pe platforma admitere.ase.ro în perioada 9 – 16 iulie. Concursul constă în: eseu motivaţional, test de competenţă lingvistică. Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media de la BAC şi media anilor de studii liceale.
3. Politehnica Bucureşti
Politehnica scoate la concurs 4.860 de locuri la buget şi 1030 de locuri cu taxă. În cadrul Universităţii sunt 15 facultăţi, cu un total de 85 de programe de studii. Pentru 13 dintre ele, candidaţii vor susţine un examen scris cu două probe, P1 şi P2, care va avea loc pe 19 iulie. La Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi la Facultatea de Chimie Aplicată şi ştiinţa materialelor admiterea se va face pe bazăde interviu, în cadrul căruia vor avea de rezolvat un test grillă.
4. Universitatea Babeş Bolay din Cluj Napoca
Peste 5.000 de locuri bugetate şi peste 10.000 de locuri cu taxă. 2.840 de locuri sunt pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă.
Admiterea are loc în perioada 12-29 iulie, principalul criteriu fiind media obţinută la examenul de Bacalaureat. Excepţie fac, însă, Facultatea de Drept – examen de admitere – Facultatea de Matematică şi Facultatea de Fizică – test de admitere- Teologie -interviu- Facultatea de Teatru şi Film – două etape, prima eliminatorie, a doua atelier de tip monolog.
5. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti
Admiterea se desfăşoară în perioada 6-16 iulie, iar examenul de admitere are loc pe 25 iulie.
Numărul de locuri disponibile:
Medicină: 710 buget, 250 taxă
Medicină Dentară: 213 buget, 100 taxă
Farmacie: 121 buget, 20 taxă
Asistenţă medicală generală: 94 buget, 6 taxă, astfel – Moaşe: 10 buget, 5 taxă, BFKT: 43 buget, 7 taxă – Tehnică Dentară: 45 buget, 5 taxă
6. Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi
Preînscrierea: 5 aprilie – 11 iulie!!
Înscrierea: 12 iulie – 17 iulie 2021 şi Admiterea: 19 iulie- 21 iulie
Admitere pe bază de dosar.