Au început lucrările la cartierul rezidențial construit peste fostul cimitir medieval de la Buftea

0
235
Pixabay

Zona arheologică de la Buftea, compusă din “aşezare, biserică, necropolă”, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015, este în plin șantier. Asta după ce Consiliul Județean Ilfov a fost a treia instituție care a votat, pe repede înainte, renunțarea la dreptul de preemțiune asupra celui mai important sit arheologic din regiune. Astfel, s-a dat verde construcțiilor rezidențiale pe malul lacului Buciumeni, una dintre cele mai vânate zone rezidențiale din orașul ilfovean, potrivit Buletin de Bucuresti

Buletin de București dezvăluia în decembrie 2022 că situl arheologic de la Buftea – punct „La Cârna” a primit undă verde pentru construcțiile rezidențiale după ce majoritatea din Consiliul Județean Ilfov, imediat după ce primăria din localitate și Ministerul Culturii, a dat verde construcțiilor rezidențiale prin renunțarea la dreptul de preemțiune. Păstrarea în patrimoniul statului ar fi dat posibilitatea unor lucrări de punere în valoare a sitului în scop cultural, ca monument istoric.

Mai ales că aici, în anii ’80, au fost descoperite podoabe în mormintele necropolei. În plus, potrivit Repertoriului Arheologic Național, zona este compusă din “Aşezare, biserică, Necropolă” și își are rădăcinile în Epoca romană, Epoca medievală și Epoca migraţiilor. Practic, zona a reprezentat între secolele III – XVI unul dintre principalii poli de civilizație autohtonă din zona de Nord a Capitalei.

Potrivit expresuldebuftea.ro, arheologul Aristide Ștefănescu a descoperit în 1972 obiecte valoroase în mormintele de aici.

La cele 14 morminte dezvelite până acum, s-au descoperit cinci inele, trei monede, s-a observat o centură din piele cu aplice de fier, iar în trei cazuri, pe umăr sau la mâneci găsindu-se nasturi bumbișori. […] sub rezerva descoperirilor viitoare, inelul este piesa mai frecvent întâlnită”, nota arheologul în lucrarea “Cercetările de la Măneşti-Buftea” publicată în 1980.

De altfel, acestea sunt printre puținele informații recente din spațiul public cu privire la “comorile” de pe malul Lacului Buciumeni. Cercetările ulterioare, făcute la comanda dezvoltatorilor imobiliari ca necesitate pentru descărcările arheologice ale șantierelor viitoare, nu sunt la îndemâna oricui.

Potrivit datelor de la Agenția Națională de Cadastru, întreaga zonă a fost deja lotizată. Mai mult, vechiul drum de pe marginea lacului, o promenadă naturală a orașului Buftea, a fost închis.

Acum zona se numește Cartierul Esplanada, este pe str. Independenței, pe partea cu lacul și va fi uriaș. Continuă achiziția în forță a terenurilor de pe partea aceea iar cine are teren acolo e căutat de băieții deștepți, și rugat să vândă pe doi lei, că oricum n-are ce face cu terenul de acolo, nu va obține niciodată PUZ cine vrea să investească. Miercuri s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, desigur, ca mafioții, fără panou informativ de șantier, cum obligă legea. Orice șantier fără panou public pare desigur șantierul mafiei”, a declarat pentru Buletin de București, consilierul independent Bogdan Tobă.

Buletin de București s-a adresat în scris Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” cu privire la descoperirile recente din zonă și cu privire la documentația de descărcare arheologică necesară lucrărilor rezidențiale. Vom publica răspunsul de îndată ce îl vom primi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.