Au început lucrările pentru noul Centru Vechi. Bucureştenii care locuiesc în zonă nu sunt încântaţi de schimbări

Capitala va avea un nou Centru Vechi doar că o să semene cu actualul la un singur lucru: oamenii se vor plimba tot printre clădiri care stau să pice. În rest, străzile nu se vor închide pentru maşini şi nici nu se vor ţine petreceri până în zori. Primăria de sector a blocat deja unele artere ca să mărească trotuarele şi să refacă asfaltul pentru zonele de promenadă. Autorităţile speră ca oamenii să iasă la plimbare pe aceste străzi cu case impresionante în care au locuit cândva scriitori şi artişti, potrivit observatornews.ro.

Al doilea Centru Istoric se va întinde între strada Hristo Botev, Calea Călărași, strada Sfântul Ștefan și Bulevardul Carol I. Arterele nu vor fi închise traficului rutier, dar trotuarele vor fi lărgite. Pe şase străzi au început deja lucrările.

Locuitor: Am rămas şocată, mă uitam, oamenii ăştia ce fac? Chiar aşa niciun anunţ ceva să ştie lumea ce se întâmplă? Nici măcar o traversă ceva ca să nu te murdăreşti. 

Pentru încă 20 de străzi se aşteaptă avizul de la Primăria Capitalei.

Andreea Milea, reporter Observator: Pe strada Negustori lucrările au început săptămâna trecută şi se vor încheia abia în martie anul viitor. A fost decopertat tot asfaltul iar artera va rămâne în continuare cu sens unic, dar va avea trotuare mult mai late. Chiar dacă va fi o zonă plăcută pentru promenadă, doar pe această arteră 4 clădiri sunt în categorie de urgenţă. 

Clădiri cu bulină şi artere de circulaţie înguste

În noul centru vechi sunt 70 de clădiri cu bulină şi alte 25 în clasele 1 şi 2 de risc seismic.

Matei Sumbasacu, fondator Re Rise: Avem foarte multe clădiri vulnerabile, avem artere de circulaţie înguste. Aşadar după cutremur mă gândesc că ar fi o problemă cu accesibilitatea în această zonă. Toate trebuie luate în calcul în momentul în care facem un proiect de regenerare urbană.

Ce părere au locuitorii din zonă despre schimbări

Mulţi locuitori din zonă nu sunt încântaţi de schimbări, mai ales că unii îşi pierd locurile de parcare odată cu lărgirea trotuarelor.

Locuitor: Proiectantul nu ştiu ce a făcut că a mâncat parcări. De ce fac aşa acolo lăţimea aia de trotuar că oricum nu foloseşte la nimic. Aici nu e circulaţie pietonală. 

Locuitor: Sunt bani irosiţi. Strada asta era bună, aşa cum era, putea să facă orice altceva cu banii ăştia.

Şi pe calea Moşilor va fi o zonă de promenadă.

Andreea Milea, reporter Observator: Tot aici este şi Hanul Solacolu, vechi de 164 de ani, este poate cea mai degradată clădire din noul centru vechi. Primăria Capitalei promite că într-o lună va începe lucrările de consolidare aici, la faţadă iar asta înseamnă că timp de 4 luni circulaţia aici va fi complet blocată. 

Imobilele istorice nu pot fi refăcute pe banii primăriei

Edilii speră ca proprietarii să-şi refacă imobilele istorice pe propria cheltuială.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Noi nu putem reface faţadele decât pentru clădiri care nu se află în RS1 sau 2. Sunt multe care se încadrează în risc seismic 1 sau doi. 

Autoritățile promit în „noul centru vechi” mai multe spaţii verzi, parcuri cu fântâni şi locuri de joacă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati