AUR a făcut plângere penală în legătură cu testarea COVID a elevilor. Acuzații de zădărnicirea bolilor

Senatoarea AUR, Rodica Boancă, a depus marţi o plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă în unităţile de învăţământ.

„Mă revoltă această situaţie în calitate de profesor, în primul rând. Părinţii nu au putut achiziţiona testele rapide din farmacii, ci ele au fost transportate în şcoli vrac, nefiind ambalate individual. Pe cale de consecinţă, profesorii au fost însărcinaţi să asambleze ei toate componentele. Mai mult, în unele şcoli au fost şi părinţi voluntari care au ajutat la acest demers. Având în vedere faptul că testele pe care le primesc elevii şi pe care trebuie să le facă de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi de joi, sunt trecute prin mâinile mai multor persoane, respectiv puse în punguţe pentru fiecare copil în parte şi, apoi, distribuite pentru fiecare clasă de către diriginţi/învăţători/educatori, consider că acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor şi, mai departe, a familiilor acestora.

De asemenea, întrucât există şi posibilitatea testării în şcoli de către personal nespecializat, pe lângă transmiterea virusului SARS-CoV-2, există un real risc de transmitere şi a altor boli care pot fi declanşate prin manipularea greşită şi imprudentă a acestor teste făcute copiilor pe cale orală. În consecinţă, în măsura în care chiar şi o singură persoană care intră în contact cu multe teste, din cauza modului în care acestea sunt distribuite, ar fi purtătoare a virusului, există riscul ca virusul să se răspândească la un număr foarte mare de persoane”, a declarat senatoarea Rodica Boancă, potrivit unui comunicat de presă al AUR.

Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia că introducerea obligativităţii testelor rapide în şcoli încalcă, pe lângă alte drepturi şi libertăţi, şi art. 13 din Legea nr. 46/2003.

Cu toate acestea, atât elevii cât şi părinţii sunt încunoştinţaţi de cadrele didactice cu privire la faptul că, în cazul în care copiii nu se vor testa în zilele de luni şi joi, astfel cum s-a stabilit, aceştia nu vor mai putea fi primiţi în şcoli, fiindu-le încălcat astfel şi dreptul la educaţie, mai indică sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati