Aurora Boreală, pe cerul României, frumusețea din spatele poluării. Expert: „De asta s-a văzut de la noi”

0
227
Foto antena3.ro

Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a explicat, cum a putut fi posibilă apariția Aurorei Boreale pe cerul din România. Românii din unele părți ale țării au avut ocazia să vadă un fenomen extraordinar, aseară, pe cer. Este vorba despre Aurora Boreală, porivit antena3.ro.

Din păcate stratul de ozon nu a putut opri lumina solară, și aceasta este explicația pentru frumusețea de care s-au putut bucura românii.

„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003.Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici”, a spus doctor Adrian Șonka.

Acesta a explicat și motivul pentru care acest fenomen extraordinar a putut fi văzut de la noi din țară.

„Ce s-a întâmplat ieri a fost că două erupții mari plecate acum câteva zile de la soare au ajuns în preajma câmpului magnetic. L-au deformat și astfel a putut intra materie de la soare și mai jos ca latitudine în atmosfera noastră și de asta s-a văzut de la noi.

Practic trebuia să se vadă în toată țara, dar cam în toată Europa trebuia să se vadă. Cine n-a văzut este pentru că nu a fost pe fază și nu a ieșit afară sau a avut nori sau s-au aflat în orașe puternic iluminate”, a precizat astronomul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.