Autoritatea Naţională pentru Adopţie anunţă că numărul copiilor adoptabili s-a dublat, în trei luni, după revizuirea dosarelor din sistem

Numărul copiilor declaraţi adoptabili este în prezent de aproape 8.000, faţă de o medie de aproximativ 3.300 de copii în ultimii ani, această creştere fiind determinată de măsurile prevăzute în Planul de Acţiune ”Copii, nu dosare”.

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a demarat în luna iunie 2020 Planul de Acțiune în domeniul Adopției – ”COPII, NU DOSARE!”

O măsură centrală a acestui Plan a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopție, care din motive nejustificate, mențineau copiii în sistemul de protecție, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare. Planul, în integralitate poate fi consultat aici: http://andpdca.gov.ro/w/planuri-si-actiuni/.

Dacă la sfârșitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili, fiind revizuite peste 26.000 de dosare.

De asemenea, au fost revizuite informațiile din Registrul Național de Adopții – Profilul public pentru 2.035 de copii adoptabili, în sensul descrierii profilului exhaustiv al copilului, astfel încât rezultatul prezentării să poată susține caracterul informativ al acesteia. Ne dorim o descriere prietenoasă și umană a copiilor în aceste profiluri.

Ce deficiențe a constata ANDPDCA

În luna septembrie, ANDPDCA a făcut plângere penală pe numele mai multor angajați al DGASPC Sibiu (manageri de caz, personal de specialitate, juriști), dar și în numele conducerii Direcției, pentru abuz și neglijență în serviciu.

Aici, autoritatea a descoperit nereguli în cazul mai multor copii pentru care managerii de caz au dispus reintegrarea în familia naturală, deşi atât autorităţile locale, cât şi copiii au denunţat abuzurile familiale.

Planul de Acţiune în domeniul Adopţiei – „Copii, nu dosare” a demarat în luna iunie 2020, iar una dintre măsurile centrale a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopţie, care din motive nejustificate menţineau copiii în sistemul de protecţie, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare.

Printre deficienţele constatate pe parcursul implementării planului de acţiune, ANDPDCA menţionează, într-un comunicat:

  • tratarea cu superficialitate a măsurilor de revizuire a dosarelor în faza iniţială a implementării Planului;
  • în dorinţa de a menţine copiii în sistem, s-a manifestat o tendinţă de a revizui cu precădere dosarele copiilor greu adoptabili (cei cu dizabilităţi şi din grupuri de fraţi) pentru a diminua efectivitatea demersului ANDPDCA;
  • conducerile DGASPC, în multe dintre cazuri, nu urmăresc îndeaproape implementarea măsurilor de eficientizare
  • lipsa de asumare a managerilor de caz în a urmări cu consecvenţă interesul superior al copilului în sensul deschiderii adoptabilităţii;
  • lipsa de colaborare dintre serviciile de management de caz şi cele de adopţie;
  • instalarea rutinei şi supra-birocratizarea procedurilor.

În acest context, Autoritatea a elaborat şi transmis Ghidul privind Implementarea Unitară a Procedurii Adopţiei Interne, a demarat sesiuni de îndrumare şi consiliere destinate specialiştilor din compartimentele de adopţie din cadrul DGASPC şi a elaborat un Plan de Control în domeniul adopţiei, care va urmări implementarea măsurilor şi aplicarea prevederilor legale.

De asemenea, ANPDCA va aplica de acum înainte contravenţii, Ordinul privind această măsură urmând să fie publicat în Monitorul oficial.

Totodată, a fost deschisă o linie telefonică (0784 295 933) pentru părinţii care doresc să afle informaţii despre adopţii sau care vor să ne sesizeze nereguli de procedură, disponibilă în fiecare zi de joi, între orele 11:00-13:00.

Potrivit datelor ANDPDCA, la 30 iunie 2020 erau protejaţi în sistemul de protecţie specială, în baza unei măsuri de protecţie specială, 49.765 de copii. Dintre aceştia, 12.175 erau îngrijiţi în familia extinsă (rude), iar 37.590 erau îngrijiţi în familii substitut (familii/persoane şi asistenţi maternali) şi în instituţii.

Pe de altă parte, la 30 septembrie 2020, se aflau înregistrate în evidenţa RNA 2.609 persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei interne şi 55 de persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei internaţionale.

În anul 2019 au fost adoptaţi 1.286 de copii, din care 1.264 de copii au fost adoptaţi naţional şi 22 de copii au fost adoptaţi internaţional.

Conform datelor aflate în evidenţa RNA până la data de 30 septembrie 2020, au fost adoptaţi 744 copii, din care 729 copii au fost adoptaţi naţional şi 15 copii au fost adoptaţi internaţional, cifrele fiind puternic influenţate de pandemia de Covid-19 şi suspendarea activităţilor instanţelor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati