Autoritățile din București, acțiune pentru identificarea persoanelor fără adăpost din Capitală

Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au demarat în urmă cu două luni o acțiune comună pentru identificarea persoanelor fără adăpost din Capitală.

Astfel, în perioada 04 iulie – 06 septembrie 2024, au fost identificate 384 de astfel de persoane în zonele aglomerate ale orașului, în urma celor aproximativ 980 de interacțiuni de identificare. Dintre acestea, 221 persoane se aflau deja în baza de date a DGASMB, iar 163 sunt nou identificate.

În urma acțiunii, 240 de persoane au acceptat să fie acompaniate la centrele de asistență socială din subordinea DGASMB, precum și la centrele sociale ale primăriilor de sector, unde au primit îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, asistență medicală primară.

Numărul persoanelor preluate este mult mai mic decât cel al persoanelor identificate întrucât nici o persoană nu poate fi preluată sau obligată să părăsească domeniul public dacă nu este de acord, atât timp cât nu încalcă în vreun fel legea, drept garantat de Constituția României.

De asemenea, potrivit Legii Asistenței Sociale – 292/2011, actualizată 2024, fiecare persoană are dreptul de a face propriile alegeri, indiferent de valorile sale sociale, atât timp cât nu ameninţă drepturile sau interesele legitime ale celorlalţi, iar personalul care activează în domeniul asistenței sociale are obligația de a respecta libertatea beneficiarului de a alege serviciile sociale şi furnizorii de servicii sociale.

Astfel de acțiuni vor continua în centrul Capitalei, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati