Autoritățile le cer românilor responsabilitate în folosirea apei potabile. Tanczos Barna: ”La mine gazonul este uscat, galben”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut miercuri, 6 iulie, un nou apel către populație privind folosirea cu responsabilitate a apei potabile.

El a spus, la Talk News de la Profit News TV, că, pe fondul secetei din ultima perioadă sunt zone unde pompele de apă pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, gazonul, castraveţi, morcoviii, roşii, scrie ziare.com.

Ministrul a afirmat că o astfel de atitudine ”denotă nepăsare” şi a dat ca exemplu faptul că la el acasă, în judeţul Harghita, are gazonul uscat, galben şi nu l-a udat cu apă de la robinet.

Barna a afirmat despre seceta din ultima perioadă că ”doar în momentul în care ducem lipsă de ceva realizăm cât de importante sunt resursele, iar apa dulce este cea mai importantă resursă a planetei”.

Tanczos Barna a spus că ”sunt zone unde pompele de apă pentru unele localităţi sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveţii, morcovii, roşiile, lucruri care sunt de înţeles la un moment dar în situaţia în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susţinerea pe termen mediu şi lung a rezervelor de apă potabilă”.

”Sigur, apa e necesară şi pentru grădinărit şi gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puţ personal, din puţul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranţă, de filtrare”, a declarat ministrul.

”La mine, gazonul este uscat, în judeţul Harghita”

”Cu siguranţă, îmi place şi mie iarba verde, cine îşi construieşte o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate şi de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comportamenr responsabil. La mine, gazonul este uscat, în judeţul Harghita, este uscat, galben şi nu l-am udat cu apă de la robinet, pentru că, dacă vorbesc despre acest lucru, vreau să mă comport la fel”, a afirmat el.

Întrebat dacă se va ajunge la o raţionalizare a apei, ministrul a afirmat că situaţia nu cere intervenţia atât de bruscă, nu cere raţionalizare, dar ”cere în anumite localităţi restricţii”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati