Avarie la barajul Tăul Mare din județul Alba. Sute de oameni au fost evacuați – FOTO/ VIDEO

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.

Oamenii și-au părăsit casele în miezul nopții.
  • Zeci de oameni din Roșia Montană care locuiesc în avalul lacului de acumulare Tăul Mare şi-au părăsit casele în toiul nopţii. Autorităţile i-au evacuat preventiv. Totodată, pentru că informaţia să ajungă rapid la cât mai mulţi localnici, ISU Alba a transmis un mesaj RO-Alert.

Autoritățile din județul Alba sunt în alertă după producerea unei avarii la barajul lacului Tăul Mare

Echipele de intervenție fac eforturi pentru a facilita accesul camioanelor de mare tonaj care transportă motopompe, în contextul în care drumul din zonă este greu practicabil.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Roșia Montană s-a reunit și a decis ca, pentru protejarea populației din zonă, să evacueze preventiv localnicii din avalul lacului.

„Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane.

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert”, informează ISU Alba.

Autoritățile susțin, totuși, că în acest moment nu există un risc iminent pentru populație, dar localnicii au fost evacuați preventiv.

Autoritățile intervin cu:

  • 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
  • 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
  • 2 microbuze de transport;
  • 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
  • buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
  • personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Duminică dimineață, Raed Arafat a ajuns la fața locului și a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în gestionarea acestei misiuni.

„Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, informează ISU Alba.

„În aceste momente se încearcă crearea unui drum de acces, deoarece drumul este impracticabil până la barajul lacului Tăul Mare de către autospecialele mari de intervenție cu motopompe de mare capacitate ale pompierilor.

Șase astfel de motopompe au fost dislocate în zonă, fiecare având o capacitate de evacuare a 10.000 de litri pe minut”, a declarat Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati