Avertisment al ONU: Războiul din Ucraina ar putea declanșa o creștere a prețurilor la alimente cu 20%

Prețurile internaționale la alimente și furaje ar putea crește cu până la 20% ca urmare a războiului din Ucraina, declanșat de Rusia, a transmis vineri Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul ONU, potrivit Libertatea.

FAO a declarat că nu este clar dacă Ucraina va putea să culeagă recoltele dacă războiul se prelungeşte, în timp ce există și incertitudini cu privire la exporturile ruseşti pentru anul următor. Potrivit FAO, Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, în timp ce Ucraina este al cincilea cel mai mare. Împreună, cele două țări asigură 19% din aprovizionarea mondială de orz, 14% din cea de grâu și 4% din cea de porumb. Cifrele reprezintă mai mult de o treime din exporturile globale de cereale.

Rusia este lider mondial în ceea ce privește exporturile de îngrășăminte. Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada serios lipsa de securitate alimentară de la nivel global.

Indicele de preț la alimente al FAO a atins un nivel record în februarie și este posibil să crească și mai mult în lunile care urmează, pe măsură ce consecințele conflictul din Ucraina se vor răsfrânge în toată lumea. FAO a precizat că doar o parte din deficitul preconizat al exporturilor din Rusia şi Ucraina ar putea fi acoperit de alte ţări.

„Îngrijorător este că deficitul de aprovizionare la nivel mondial rezultat ar putea duce la creşterea preţurilor internaţionale la alimente şi furaje cu 8 până la 22% peste nivelurile deja ridicate”, a transmis agenţia, într-un comunicat.

Potrivit FAO, 50 de țări, inclusiv multe dintre cele mai puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau mai mult din livrările lor de grâu, lăsându-le deosebit de vulnerabile.

„Numărul de persoane subnutrite ar putea crește cu 8 până la 13 milioane în 2022/2023”, a mai spus FAO. Cele mai pronunțate creșteri ar fi înregistrate în regiunea Asia-Pacific, urmată de Africa Subsahariană, Orientul Apropiat și Africa de Nord.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati