Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Republica Elenă sau Republica Turcia că, pentru perioada 21-24 iunie 2024, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere pentru data de 21 iunie 2024 pe sensul către Republica Bulgaria și, respectiv pentru 24 iunie 2024, pe sensul către România, potrivit economedia.ro.
În cazul cetățenilor români care aleg să revină în România, prin PTF Ruse, MAE recomandă acestora să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de așteptare pentru procesarea și eliberarea documentelor justificative (chitanțe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuați considerabil. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare, funcționează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulație aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, rămase restante. În cazul în care cetățenii români se află într-una dintre aceste situații, aceștia vor fi obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar.
Pentru evitarea creșterii timpilor de așteptare, MAE recomandă cetățenilor români să folosească pentru intrarea în România și celelalte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Republica Bulgaria: precum PCTF Vidin – Calafat, PCTF PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă, PCTF Silistra – Ostrov Călărași, PCTF Dobromir – Krushari și PCTF Kainardzha – Lipnița (deschise în orarul 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) și PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) și PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com).
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța informării corecte a șoferilor români și achiziționării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziționată on-line prin intermediul acestei pagini de internet, cu versiune în limba română, sau de la terminalele specifice montate în punctelor de frontieră.
MAE reiterează importanța respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (50km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și 140 km/h pe autostrada) și, mai ales, în zona de acțiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricție/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.
Ministerul recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil majorați la trecerea frontierelor.
Informații suplimentare pot fi accesate astfel:
– cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA, pe pagina de internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
– cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul MAE (Condiții de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe pagina de internet a Agenției „Vămi” din Republica Bulgaria; cu privire la e-vinieta și sistemul e-TOLL – pe această pagină de internet; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro.
De asemenea, pentru o informare în timp real cu privire la timpii de așteptare din punctele de trecere a frontiere de pe teritoriul României, MAE recomandă cetățenilor români consultarea paginii Poliției de Frontieră Române, disponibilă la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=