Avocata Crenguța Leaua, despre acțiunea guvernului Cioloș, de introducere în UNESCO a Roșiei Montană: Punct de acuză împotriva statului român care s-a fundamentat pe această problematică

Duminică seara, la Realitatea PLUS, la emisiunea Culisele Statului Paralel, avocata Crenguța Leaua, care a obținut victoria în dosarul Roșia Montană (Gabriel Resources), alături de Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), întrebată de Anca Alexandrescu cât de tare a încurcat sau a îngreunat acțiunea inițiată de România (de guvernul Cioloș), de introducere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană, aceasta a spus că ”investitorul a avut un punct de acuza împotriva statului român care s-a fundamentat pe această problematică(UNESCO)”.

Redăm dialogul dintre Anca Alexandrescu și avocata Crenguța Leaua:

Anca Alexandrescu: Ati atras atentia in permanenta ca acea procedura de punere pe ordinea de zi la UNESCO pentru introducerea in patrimoniul UNESCO a sitului Rosia Montana inainte de momentul rezolvarii conflictului de la ICSID poate pune in pericol aceasta procedura.

Cat de tare v-a incurcat sau v-a ingreunat actiunea aceasta procedura initiata de Romania?

Avocata Crenguța Leaua: Va pot spune doar ceea ce este informatie publica in acest moment cu privire la acest aspect, respectiv nu va pot spune exact abordarea Tribunalului Arbitral pe aceasta problema.

Investitorul a avut un punct de acuza impotriva statului roman care s-a fundamentat pe aceasta problematica si a fost unul dintre aspectele pe care le-a reprosat incercand sa isi demonstreze pozitia potrivit careia, in opinia sa, statul roman nu ar fi respectat tratatul de protectie reciproca a investitiilor prin declansarea acestei proceduri.

Reamintim că demersurile de includere a Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO au fost iniţiate încă din 2016, de către fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, documentele oficiale fiind trimise la 4 ianuarie 2017, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloş.

Într-o adresă trimisă ministrului de-atunci al Finanţelor, Anca Dragu, avocaţii României la Curtea de Arbitraj ICSID – „Lalive” şi ”Leaua şi Asociaţii” – arată că „nu este exclus ca reclamanţii (Gabriel Resources – n. red.) să depună o cerere provizorie dacă România decide să continue listarea UNESCO”.

„Reclamanţii ar putea susţine că există o ameninţare iminentă cu privire la drepturile lor, care ar necesita urgent un ordin de menţinere al statu quo-ului şi pentru a preveni agravarea diferendului. Ar fi foarte dificil pentru România de a apăra o astfel de cerere. (…)  În plus, aceasta ar putea avea un efect negativ privind percepţia Tribunalului asupra comportamentului României şi capacitatea de a se apăra împotriva pretenţiilor reclamanţilor.

  • Există, prin urmare, un risc semnificativ ca includerea Roşiei Montană în patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensaţii substanţiale către reclamanţi”, se arată în documentul oficial trimis ministrului Finanţelor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati