De la 1 octombrie, bacșișul pe care românii îl lasă la baruri sau restaurante va fi trecut pe notă de plata, se arată într-un proiect pus în dezbatere pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Eugen Teodorovici spune că măsură a fost cerută de industria de profil și arată că reglementări similare există în numeroase alte state.
„Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. Așa cum am obișnuit reprezentanții patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis și de bună credință față de propunerile venite din partea celor care activează în economia reală. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări.
Este, totodată, și o promisiune îndeplinită, o promisiune pe care nu am făcut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua să creăm cadrul legal care să ne permită să-i ajutăm pe cei care activează în economia reală”, a declarat Eugen Teodorovici, citat într-un comunicat de presă remis miercuri Ziare.com de ANAF.
Așadar, potrivit actului normativ, este necesară trecerea bacsisului pe bonul fiscal, pentru a fi delimitat clar „de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație”.
În proiect se precizează că este obligatoriu că bacșișul să fie trecut pe bonul fiscal, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plata a acestuia (card/numerar/substitute de numerar).