Primăria Sectorului 2 oferă susţinere financiară persoanelor și familiilor marginalizate social afectate de calamități naturale, incendii, accidente și alte situații deosebite, în contextul creșterii frecvenței unor astfel de tragedii. Ajutorul comunitar se acordă exclusiv pentru prejudicii aduse spațiilor de locuit și bunurilor aflate în acestea.
Proiectul adoptat de către Consiliul Local al Sectorului 2, la inițiativa edilului Rareș Hopincă, prevede un amplu program de măsuri:
1. Ajutoare comunitare pentru depășirea situației dificile. Acestea includ fonduri pentru bunuri de consum şi de folosinţă îndelungată, precum şi pentru reconstrucția sau reparațiile necesare pentru ca locuințele afectate să fie din nou locuibile.
Valoarea ajutorului se stabilește în funcție de prejudiciul produs:
a) pentru distrugerea bunurilor de consum (îmbrăcăminte, încălțăminte etc.) se acordă suma de 1.500 lei;
b) pentru distrugerea bunurilor de folosință îndelungată (electrocasnice) se acordă suma de 3.000 lei, respectiv 1.000 lei pentru fiecare dintre: frigider, aragaz, mașină de spălat;
c) pentru deteriorări sau distrugeri aduse pereților interiori/exteriori, tavanelor, se acordă suma de 8.000 lei;
d) pentru deteriorări sau distrugeri aduse instalațiilor și amenajărilor interioare (încălzire, electrice, apă, canalizare) se acordă suma de 4.000 lei;
e) pentru deteriorări sau distrugeri aduse acoperișului/terasei se acordă suma de 6.000 lei;
f) în cazul în care distrugerile fac imposibilă locuirea efectivă, se acordă suma de 5.000 lei;
g) până la 1.000 lei/container pentru ridicarea resturilor materiale rămase în urma incendiilor, în limita a maximum 3 containere.
Stabilirea dreptului la ajutor financiar se bazează pe cererea și declarația pe propria răspundere a solicitantului, precum și ancheta socială efectuată la domiciliul sau reședința celui în cauză.
Ajutoarele comunitare se stabilesc prin dispoziții ale primarului Sectorului 2, individuale sau colective.
2. Ajutoare comunitare pentru plata chiriei. Suport financiar pentru persoanele și familiile care, din cauza distrugerii locuinței, sunt nevoite să închirieze un alt spațiu până la refacerea locuinței proprii. Se acordă lunar pentru o perioadă de maximum 12 luni în baza unui contract de închiriere înregistrat la Administrația Finanțelor Publice. Perioada poate fi prelungită cu încă 6 luni pentru cazuri excepționale.
Valoarea maximă a ajutorului lunar se stabilește în funcție de condițiile de locuit:
a) 1.000 lei pentru locuințe închiriate fără utilități complete sau cu dependințe utilizate în comun;
b) 1.250 lei pentru garsoniere;
c) 1.350 lei pentru apartamente cu 2 camere;
d) 1.500 lei pentru apartamente cu 3 sau mai multe camere.
Stabilirea dreptului la ajutorul comunitar pentru plata chiriei are la bază cererea și declarația pe propria răspundere completată de titular, contractul de asistență socială și actele doveditoare stabilite prin procedură internă.
3. Ajutoare comunitare pentru plata lucrărilor de reparații ale părților comune. Acestea se acordă pentru reparațiile necesare părților comune din imobilele afectate, asigurând astfel siguranța și funcționalitatea acestora.
Ajutorul comunitar pentru plata lucrărilor de reparații ale părților comune ale imobilului/unității locative afectate se acordă persoanelor singure/familiilor care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
a) Au domiciliul sau reședința pe raza Sectorului 2 și drept de proprietate asupra locuinței.
b) Au un venit pe membru de familie care nu depășește ultima valoare a câștigului salarial minim brut comunicat de Institutul Național de Statistică.
c) Nu dețin depozite bancare sau cont curent cu o valoare mai mare de 10.000 lei, cu excepția celor care au afectată și locuința, unde valoarea depozitului sau a contului curent nu trebuie să depășească 30.000 lei.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 va verifica prin anchetă socială eligibilitatea pentru acordarea ajutorului comunitar.