Bărbaţii care vor fi chemaţi la război. Precizările făcute de un fost şef al Statului Major al Armatei

0
1478
soldat mapn

Bărbaţii între 18 şi 60 de ani vor fi incluşi în rezerva generală, în caz de război, potrivit unui proiect de lege aflat deja pe circuitul de avizare. Forma finală va fi pusă în transparenţă publică, scrie antena3.ro.

Proiectul de lege este realizat de reprezanţii Ministerului Apărării şi vizează instaurarea situaţiei de criză, care se poate face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului, ulterior fiind nevoie şi de o decizie în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război

Acelaşi proiect mai prevede faptul că, în cazul unui război, pot fi înrolaţi în armată şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Astfel, se creează o rezervă generală, potrivit prevederilor din acest proiect de lege.

Situaţia de criză se instaurează doar în anumite condiţii. De exemplu, când apar incidente pe teritoriul naţional, ameninţări, riscuri prin care sunt afectate condiţiile de viaţă ale locuitorilor din ţara noastră, sănătatea publică, stabilitatea politică, economică sau socială.

De asemenea, cadrele militare din Armată şi din subordinea Armatei, pot fi numite în funcţii superioare prin ordinul şefului statului major al Apărării.

De asemenea, comanda operaţiunilor militare pe teritoriul ţării noastre va fi ori la MaPN, ori la aliaţii care conduc operaţiunile. De exemplu, grupul de luptă al NATO. Totodată, în operaţiuni militare externe, Armata Română poate fi coordonată de aliaţi. Proiectul ar putea fi aprobat în Guvern, în zilele următoare.

”Toate persoanele încorporabile, între 18 şi 60 de ani, să fie în evidenţa strictă a centrelor militare”

„Situaţia pe care o traversăm acum, cu război la gardul grădinii noastre, impune să ne gândim la tot felul de măsuri care să prevină eventualele întâmplări nefericite care ni s-ar putea produce. Securitatea României nu este ameninţată numai de existenţa războiului în Ucraina. Sunt şi multe alte lucruri care pot influenţa securitatea României. Un astfel de tip de lege al situaţiei de criză, nu induce niciun fel de atingere la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, individuale sau colective.

În legătură cu obligaţiile tuturor celor incorporabili şi ai cetăţenilor între 35 şi 60 de ani, se referă, în exclusivitate, la stările de mobilizare şi război, nu la starea de criză. Un alt lucru pe care îl ajută această lege, este să se refacă rapid situaţia rezervei generale. Rezerva generală înseamnă toate persoanele din România încorporabile, deci între 18 şi 60 de ani, să fie în evidenţa strictă a centrelor militare. Legea de fapt, stabileşte atribuţii, obligaţii şi măsuri care trebuie luate de instituţiile statului existente sau cele nou create, cum ar fi, de exemplu, Centrul Naţional Militar de Comandă”, a declarat Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major al Forțelor Armate, în exclusivitate la Antena 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.