Deputatul PSD de București Beatrice Tudor spune că Bucureștiul avea nevoie de investiții nu doar în infrastructura rutieră, ci mai ales în ceea ce privește infrastructura pentru utilități.
Deputatul spune că sunt conducte cu o vechime care atinge și o jumătate de secol, care nu mai fac față și din cauza cărora avem și pierderi mari și o temperatură nemulțumitoare în locuințe. Beatrice Tudor consideră că Bucureștiul are nevoie de soluții reale, accesibile și concrete pentru a rezolva subiectul căldurii, mai ales acum în prag de iarnă.
„După dezbaterea organizată, ieri, de către Primarul General Gabriela Firea cu reprezentanți ai sindicatului Regiei Autonome de Transport și Distribuție a Energiei Termice, pentru a discuta despre asigurarea cu apă caldă și caldură a Capitalei și despre legislația privind energia termică, eveniment la care a participat și Prim-Ministrul României Viorica Dăncilă, au reieșit câteva concluzii pe care cred că bucureștenii trebuie să le cunoască:
1. RADET a fost subfinanțat, de către fostele administrații ale Capitalei, în special cele liberale. Interesul era ca RADET să moară, pentru ca firme private și interese personale să obțină profituri imense pe seama bucureștenilor.
2. Investiții majore în rețeaua de termoficare au început în urmă cu 3 ani. Este pentru prima dată când se renunță la cârpeli scumpe în favoarea unor lucrări serioase și adevărate de modernizare. Spre exemplu, caietul de sarcini pentru modernizarea a peste 200 de kilometri de rețea de termoficare este aproape gata. Este o investiție mamut, în valoare de peste 176 milioane de euro.
3. Angajații RADET nu au niciun motiv să fie îngrijorați în contextul transferului către Compania Municipală Energetică. S-au făcut și se vor face angajări, iar salariile vor ajunge la nivelul adecvat specialiștilor care lucrează în acest sector.
4. Primăria Generală a Bucureștiului are pregătite modificări pentru legea termoficării, astfel încât să se creeze cadrul legal care să permită servicii de termonificare la standarde europene, cu respectarea tuturor condițiilor de mediu, și la prețuri accesibile. De exemplu, stabilirea cotei de TVA la 5%, este o măsură care permite reducerea facturii la căldură.
5. Relația Guvern-Primărie Generală a funcționat până acum în favoarea bucureștenilor și ea trebuie să funcționeze la fel și pe viitor. Luna trecută Bucureștiul a primit din partea Guvernului 100 de milioane de lei, iar în aceste zile a fost aprobată o linie de credit de 500 de milioane de lei de la trezorerie pentru plata gazelor, astfel încât bucureștenii să aibă apă caldă și căldură în această iarnă.
- Salut abordarea deschisă și orientată către soluții a Premierului Viorica Dăncilă și cred că aceasta a avut absolută dreptate când a spus că, deși sunt probleme evidente, trebuie identificat un echilibru și măsuri concrete, astfel încât RADET-ul să nu mai întâmpine aceleași probleme an după an. Și eu cred că Bucureștiul are nevoie de o soluție integrată pentru speța RADET-ELCEN. Nicio abordare politică care doar aruncă vina într-o parte sau alta nu va rezolva problema. Asta ca să ne ferim pe viitor de falșii profeți care se laudă că dețin viitorul absolut”, a scris Beatrice Tudor, pe Facebook.