Bijuteriile arhitecturii moderniste bucureștene pot fi admirate la Centrul Expozițional din Piața Amzei

Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Primăria Sectorului 1 și O.A.R. București  îi așteaptă pe locuitorii Capitalei  să admire bijuteriile arhitectonice ale Bucureștiului Interbelic în cadrul proiectului cultural  „București. O arhitectură modernistă europeană”.

Evenimentul, organizat cu ocazia Centenarului Nașterii Regelui Mihai I și a împlinirii a 20 de ani de la înființarea Ordinului Arhitecților din România,  se desfășoară în perioada 16 decembrie 2021-30 martie 2022 în spațiul expozițional al administrației locale a Sectorului 1,  Direcția Generală Impozite și Taxe Locale din Str. Piața Amzei, nr.13.Vernisajul expoziției a avut loc joi, 16 decembrie 2021, începând cu ora 19:00.

Expoziția  „București. O arhitectură modernistă europeană”, semnată de prof.dr.arh. Luca Matei Stoian cuprinde panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectura modernistă a Capitalei și o machetă a Palatului Victoriei. Deoarece dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică, Bucureștiul, este considerat un oraș est-european important, dispunând de numeroase monumente de arhitectură modernistă încadrate în stilul arhitectural internațional regăsit și în alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expoziția chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești. Întregul eveniment are la bază o cercetare de actualitate, bine documentată fotografic, care se dorește a fi un mijloc de familiarizare critică cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecți români și italieni ai stilului modern.

Proiectul cultural și expozițional „București. O arhitectură modernistă europeană” poate fi vizitat în perioada 16 decembrie 2021- 30 martie 2022, de luni până vineri între orele 15:00-17:00. Accesul la expoziție se realizează pe baza certificatului verde. Pentru programare tur ghidat este necesar să trimiteți în prealabil un e-mail la  ceaaa.news@gmail.com. Mai multe detalii găsiți pe www.ceaaa.ro.

„În primul rând, felicitări pentru eveniment, este al…nu știu câtelea, ceea ce este foarte bine și este chiar pe teren bucureștean, știu că au fost multe în alte părți și de aceea este foarte foarte bine că reușiți să mențineți cultura asta. Este nevoie de cât mai multe expoziții despre arhitectura bucureșteană. Despre București, știm cu toți, trăim în el, nu prea știm să-l prețuim contextual  și această expoziție atrage atenția asupra contextului de patrimoniu modernist al Bucureștiului. Orașe mult mai culturale în Europa știu să-și, dacă vreți, prețuiască inclusiv arhitectura modernistă, noi … știm, se pare, să o distrugem, dar uite că prin evenimente culturale , prin expoziții ca aceasta prețuim cumva fondul existent. Felicitări și la cât mai multe! Noi vă suntem aproape, Ordinul sprijină cât mai mult evenimentele culturale, evenimentele profesionale și vă suntem alături, vă mulțumim foarte mult și succes!”, a afirmat Președintele al Ordinului Arhitecților din București, Prof. Dr. Arh. Emil Ivănescu.

Programul acestuia include implicarea liceelor vocaționale și creative într-o serie de workshop-uri, evenimente conexe, conferințe, expoziții, dezbateri, lansări de carte, audiții și evenimente dedicate Artelor, Arhitecturii și Audiovizualului, găzduite  în spațiul expozițional al Primăriei Sectorului 1 din Str. Piața Amzei nr.13, manifestări culturale care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei și a desenului care vor atrage nu numai atenția profesioniștilor ci și a publicului larg.

Unul dintre obiectivele asumate ale proiectului este, încă de la început, dezvoltarea dialogului dintre tinerii și profesioniștii din domeniul artistic, istoric, arhitectural și audiovizual. Din dorința de a amplifica acest dialog, dar și din convingerea că astfel tinerii vor beneficia de îndrumare și un important prim contact cu mediul profesionist, acesta devine un proiect educațional și cultural, dedicat tinerilor din liceele vocaționale și creative din capitală în relație cu publicul larg din București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati